Αν.ΚΕ:Η διεθνής κοινότητα να εργαστεί για έναρξη συνομιλιών

Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΟΗΕ να εργαστούν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε από δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, τις καταδίκασε λέγοντας ότι αποδεικνύουν την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

«Ο κ. Ερντογάν είναι γνωστός για τέτοιου είδους συμπεριφορές και προς την Κύπρο

και προς ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι καταδικαστέα αυτή η συμπεριφορά. Εμείς αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΟΗΕ ότι θα εργαστούν όλοι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, και εμείς θέλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και τις συνέπειες και τον εναγκαλισμό της Τουρκίας" είπε.

Είναι για αυτό, πρόσθεσε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάσκεψη για την Κύπρο προέταξε την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στην Άγκυρα και την παρουσία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα σύντομα, θα αρχίσει κάποια προετοιμασία, ώστε μια επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο να έχει επιτυχία.

" Και ο κ. Κοτζιάς έχει ανακοινώσει ήδη ότι η Τουρκία φαίνεται ότι το αποδέχεται αυτό" ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι αποδεικνύουν την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή της Κύπρου από τρίτες χώρες.

Σημείωσε ότι "αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό τονίζει σε όλες τις επαφές του, και πρόσφατα και στον κ. Πούτιν και στον κ. Μακρόν, και αυτή η θέση μας κερδίζει όχι μόνο έδαφος αλλά φαίνεται ότι θα έχει και αποτελέσματα».

“Υπάρχει μια έκφραση που είπε ο Πασάς Μεχμέτ στον Πρέσβη της Βενετίας: Εμείς με την κατάκτηση της Κύπρου σας κόψαμε το χέρι, ενώ εσείς στον πόλεμο του 1571 μας ξυρίσατε τα γένια”, ανέφερε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, προσθέτοντας ότι “το χέρι που κόβεται δεν επανέρχεται αλλά το μούσι που ξυρίζεται επανέρχεται πιο δυνατό”.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το αίτημα για να ενταχθεί η Κύπρος στην ομάδα κρατών της ΕΕ, τη Pesco, που είναι το αντίστοιχο του Eurogroup σε θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, όπου συμμετέχουν περίπου 20 χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα