Ανησυχίες ΠΙΣ για την αύξηση της εμβολιοφοβίας για παιδιά

Ανησυχίες εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την υγεία των παιδιών από την αύξηση του φαινομένου του μη εμβολιασμού τους, προσθέτοντας ότι για αυτό ευθύνονται γονείς οι οποίοι είναι ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι ίσως το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο προληπτικής ιατρικής, προσθέτοντας όμως ότι «όμως σήμερα αυτή η αποδεδειγμένα ευεργετική ιατρική πρακτική δέχεται απαράδεκτες και επικίνδυνες επιθέσεις από διάφορες πηγές παραπληροφόρησης».

Προσθέτει ακόμη ότι «αριθμός γονέων επιλέγουν

να μην κάνουν στα παιδιά τους τα σωτήρια, αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που συνιστούν οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί”.

«Η νέα πανδημία της εμβολιοφοβίας έχει ως φορείς σκεπτόμενους γονείς, καλών προθέσεων, που από αγάπη και έγνοια για τα παιδιά τους αλλά και ουσιαστική άγνοια της σοβαρότητας του θέματος, γίνονται ευάλωτοι σε παραπληροφόρηση», αναφέρει, σημειώνοντας ότι σε αυτό καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει το διαδίκτυο με την άμεση πρόσβαση που παρέχει σε πληθώρα πληροφοριών για το θέμα, «πολλές από τις οποίες είναι δυστυχώς επιστημονικοφανείς, αλλά σίγουρα μη έγκυρες».

Μεταξύ άλλων, ο ΠΙΣ επισημαίνει πως σύμφωνα με ιστορικά παραδείγματα όταν μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού, η ασθένεια πολύ σύντομα αυξάνεται σε συχνότητα και εμφανίζονται επιδημίες.

Εκφράζει ακόμη ανησυχία για το γεγονός ότι με τη μαζική μετατόπιση πληθυσμών από περιοχές χωρίς την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυξάνονται οι κίνδυνοι έξαρσης πανδημιών στις περιοχές όπου κατευθύνονται οι πληθυσμοί αυτοί. «Ως εκ τούτου, τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας τόσο των παιδιών τους όσο και των ιδίων», προσθέτει.

Τέλος ο ΠΙΣ ανακοινώνει ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να προωθηθούν προγράμματα σωστής ενημέρωσης των συμπολιτών μας για τους εμβολιασμούς, καθώς και καθορισμός συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία θα διασφαλίζει τους επαγγελματίες υγείας όταν αντιμετωπίζοντας την άρνηση κάποιων γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρεμποδίζονται στην δεοντολογικά και ηθικά ορθή άσκηση του λειτουργήματος τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα