Ανησυχία Συλλούρη για πορεία Συνεργατισμού

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την πορεία του Συνεργατισμού στην Κύπρο και είπε ότι αυτός είναι και ο λόγος που καταψήφισε την κεφαλαιακή ενίσχυση 175 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από τη Βουλή στο Συνεργατισμό.

Μετά από συνάντηση του με την ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “πραγματικά πίστευα ότι έπρεπε να ξέρουμε το τοπίο, το σκοπό

και μετά να ψηφίσουμε και κάπου η υπόθεση μου θυμίζει τα 1.8 δισ. ευρώ για στήριξη της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας, με άλλο τρόπο”.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως “οφείλω να υποσχεθώ ότι θα ενδιατρίψω στο όλο ζήτημα και θα ασχοληθώ με σκοπό να βοηθήσω τους Συνεργατιστές και το Συνεργατισμό πολύ περισσότερο από αυτούς που αλόγιστα ψήφισαν τη δήθεν στήριξη του Συνεργατισμού”.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μουσκάλλης, Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών, δήλωσε ότι κύριος στόχος των οργανωμένων συνεργατιστών είναι η επιστροφή του Συνεργατισμού στους νόμιμους ιδιοκτήτες που είναι τα μέλη του και “τονίζω την ανάγκη όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κυπριακός λαός συστρατευθούν προς αυτή την κατεύθυνση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και εάν υπάρχουν στον τόπο μας”.

Ο κ. Μουσκάλλης είπε ότι η συμφωνία που υπήρχε, όταν ο Συνεργατισμός δόθηκε στην Κυβέρνηση ως κύριος μέτοχος και αφήναμε σε εμάς το 1%, η συμφωνία ήταν ότι τα κέρδη που θα γινόντουσαν τα πρώτα πέντε χρόνια θα ήταν κεφάλαιο το οποίο θα αποπληρωνόταν από τους οργανωμένους Συνεργατιστές και θα λαμβανόταν υπόψη και το 10% που ήταν ο τόκος προς την Κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε”.

Πρόσθεσε ότι “η υπέρμετρη αύξηση των προσαρμογών όσον αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πήρε πολλά κέρδη στις προβλέψεις και έτσι δεν έμειναν κέρδη για να πάνε σαν μερίδιο αποπληρωμής αυτού του δανείου και αυτό είναι το θέμα που ζητούμε εμείς να επανεξεταστεί από την αρχή” και το αναφέραμε και στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών και στα κόμματα.

Ο κ. Μουσκάλλης είπε ότι “ο Συνεργατισμός είναι η πιο ισχυρή τράπεζα στην Κύπρο, ένας οργανισμός πάρα πολύ ισχυρός με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και πιστά μέλη – πελάτες που ανέρχονται σε περίπου 420 χιλιάδες που απλώνονται σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Κύπρου”.

Ανέφερε πως ο Συνεργατισμός “εκσυγχρονίζεται, παραδέχεται τα λάθη και αδυναμίες που έγιναν, δεν θέλει να τα κρύψει και θεωρούμε ότι ο Συνεργατισμός και οικονομικά και κοινωνικά και πατριωτικά και εθνικά ωφελεί πάρα πολύ τον τόπο”.

Σε ερώτηση για ένταξη του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο κ. Μουσκάλλης, είπε ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία όπως ο Συνεργατισμός ενταχθεί στο ΧΑΚ μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβε και πως “ότι υπογράφει η Κυβέρνηση εμάς μας δεσμεύει και θα τηρηθεί”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα