Ανησυχία στα κατεχόμενα από ανεξήγητους θανάτους ζώων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω ανεξήγητων θανάτων ζώων σε φάρμες. Η είδηση μονοπωλεί τον τ/κ Τύπο, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η διακαναλική του Προέδρου Αναστασιάδη.

H ανησυχία που προκαλούν οι ανεξήγητοι θάνατοι ζώων σε φάρμες, η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, η έκθεση της “διεύθυνσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” για την ποιότητα των “πανεπιστημίων”, αλλά και οι αντιδράσεις από κόσμο στην απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για αγορά καμερών για τον έλεγχο της ταχύτητας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα

σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Το ταξίδι της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν” γράφει ότι κατά τη διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν 2, ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί είχε συχνές τηλεφωνικές επαφές με την Τουρκία, κατά τις οποίες του εξασκήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να υποκύψει. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Times”, σύμφωνα με το οποίο στα κατεχόμενα κατά τα τελευταία 15 χρόνια κτίστηκαν 39 νέα μουσουλμανικά τεμένη. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση ενώπιον του “διοικητικού δικαστηρίου” εναντίον της “θεολογικής σχολής” και γράφει ότι φοιτητές με πλακάτ φώναζαν συνθήματα υπέρ της “σχολής” και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η “εκδίκαση” της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Φτιάξτε πρώτα τους δρόμους”, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” να αγοραστούν κάμερες για τον έλεγχο της ταχύτητας. Οι πολίτες αναφέρουν σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα ότι η κατάσταση των δρόμων είναι χάλια και επικίνδυνη και ότι η “κυβέρνηση” θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο να φτιάξει τους δρόμους για την ασφάλεια των οδηγών. Αναφορά γίνεται και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, κατά τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση του ότι είναι εφικτή η λύση εντός του 2016. Αλλού γράφει ότι έγιναν χθες τα εγκαίνια του Κουμαρτσιλάρ Χαν, που χρονολογείται από το 1500 μ.Χ, στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά τις εργασίες επιδιόρθωσης του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Φοιτητές υπάρχουν, ποιότητα δεν υπάρχει”, αναφέρεται στην έκθεση της “διεύθυνσης ελέγχου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” για την ποιότητα στα “πανεπιστήμια”, σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια εισδοχής είναι χαμηλά, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των “πανεπιστημίων” είναι άδικος και καταστρεπτικός. Γράφει ακόμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει σήμερα τη “βουλή” για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις συνομιλίες στην Ελβετία. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στη διακαναλική του Προέδρου Αναστασιάδη και παραθέτει σημεία από την ψεσινή ομιλία του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δεν χωράει το μυαλό”, αναφέρεται σε περίεργους θανάτους ζώων σε φάρμες στην κατεχόμενη Αφάνεια, Σίντα, Ακανθού και Μόρφου και γράφει ότι πιθανολογείται ότι τα ζώα τράφηκαν με σανό, ο οποίος ήταν βρεγμένος και δεν δόθηκε αρχικά άδεια στον εισαγωγέα να τον παραλάβει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού ο σανός στέγνωσε, παραδόθηκε στον εισαγωγέα, ο οποίος με τη σειρά του τον πώλησε στους κτηνοτρόφους, μεταξύ των οποίων είναι και οι ιδιοκτήτες των υποστατικών στα οποία βρέθηκαν νεκρά ζώα. Αλλού αναφέρεται στη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την οποία εξέφρασε τη λύπη του για τα αποτελέσματα στο Μοντ Πελεράν, αλλά και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αναφορά γίνεται και στην πρωτιά σε διεθνείς εξετάσεις τριών μαθητριών “ιδιωτικού σχολείου” στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Σε κάθε τομέα υπάρχει κρίση”, γράφει ότι σε συνέντευξη του ο “πρόεδρος” του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Φικρί Τόρος αναφέρθηκε στη συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας, η οποία λόγω της πτώσης της επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι με συνθήματα φοιτητές της “θεολογικής σχολής” Χαλά Σουλτάν διαμαρτυρήθηκαν έξω από το “δικαστήριο” εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υπόθεση εναντίον της “σχολής” τους από τις συντεχνίες των δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ. Το “δικαστήριο” θα άρχιζε χθες την “εκδίκαση” της υπόθεσης, για να αποφανθεί αν η “σχολή” είναι παράνομη ή όχι, αλλά τελικά η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα επιστρέψει την Κυριακή στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα