Ανησυχία κομμάτων για καθυστέρηση στο πλαίσιο αφερεγγυότητας

Όσο περνά ο καιρός «τόσο περισσότερο ανησυχούμε» για το πως τελικά θα κλείσει αυτή η ιστορία των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας τόσο των εταιρειών όσο και των φυσικών προσώπων, με τρόπο που να μην τρομάζει ο καθένας μας αν θα βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά στην ανάγκη να παραδώσει το σπίτι του λόγο χρέους, ανέφερε από τη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.

Όπως ανέφερε

το ΑΚΕΛ κατέθεσε ξανά πρόταση αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας των εκποιήσεων, αφού δεν υπήρξε καμιά πρόταση δεν έχουμε δει από πλευράς Κυβέρνησης για αναστολή των εκποιήσεων μπροστά στην εκπνοή και της προθεσμίας που υπάρχει.«Δεν έχουμε ακόμα πειστεί ότι και το τελευταίο νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας των νομικών προσώπων θα λύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. ΛαμάρηςΑνέφερε παράλληλα ότι όσο η Κυβέρνηση θέλει να είναι τα κόμματα συνεπή και υπεύθυνα, τόσο πρώτιστα η ίδια θα πρέπει να είναι τέτοια.«Δεν είμαστε εμείς που κρατούμε από τις αρχές του 2013 την υπόθεση αφερεγγυότητας και την μετακινούμε μήνα με μήνα, μήνες παρακάτω για να φθάσουμε στις αρχές του 2015», είπε.Έκανε έκκληση να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την Τρόικα ώστε και η βουλή να έχει το χρόνο να δει με σοβαρότητα ένα καθαρά νομικό ζήτημα, του οποίου πιθανά λάθη ίσως να έχουν τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις στον τόπο. Ο κ. Λαμάρης έδωσε το παράδειγμα των εγγυητών, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις προτεινόμενες νομοθεσίες, σε πολλές περιπτώσεις αν κάποιος πτωχεύει θα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις στον σύζυγο και στα παιδιά που είχαν μπει εγγυητές, αναφέροντας ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αν η διαδικασία πτώχευσης είναι τόσο εύκολη όπως και η έξοδος από το καθεστώς πτώχευσης.Είπε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι 1η Ιουλίου, αναφέροντας ότι και τα υπόλοιπα κόμματα έτσι όπως πάνε με τη μέθοδο μήνα με μήνα θα φτάσουν τελικά στην ημερομηνία του ΑΚΕΛ.Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Ανέφερε πως δεν αρκεί να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας αλλά πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί, και υπενθύμισε ότι η Βουλή ψήφισε και για σύμβουλο διαμεσολάβησης πριν από δύο χρόνια και ακόμα δεν είναι σε θέση να κάνει διαμεσολάβηση.

“Είναι για αυτό που ως Οικολόγοι, αφού είδαμε τί είναι αυτό το δίχτυ της αφερεγγυότητας μέσα από τον εμπειρογνώμονα που είχαμε στην επιτροπή, λέμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Τείνουμε δηλαδή να συμφωνήσουμε με το ΑΚΕΛ στο θέμα της αναστολής ολόκληρου του νόμου μέχρι τον Ιούλιο”, είπε.Εναλλακτικά, συνέχισε ο κ. Περδίκης, “αφού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί, μέσα στο ίδιο χρονοδιάγραμμα εάν και άλλοι συμφωνούν, μπορούμε να αναστείλουμε τις πρόνοιες που αφορούν τα δάνεια που έχουν σχέση με την πρώτη ή την κύρια κατοικία”. Συμπλήρωσε πως αυτή η πρόταση, αφού έχει και τις ευλογίες, όπως είπε, του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει την πλειοψηφία και να περάσει από την Ολομέλεια και να είναι ουσιαστική.Διπλές συντάξειςΟ κ. Περδίκης είπε επίσης ότι σήμερα έθεσε στη σύσκεψη αρχηγών το θέμα των διπλών συντάξεων. “Θεωρώ ότι εκτίθεται η Βουλή και η Κυβέρνηση όταν καταβάλλονται προσπάθειες για συνταγματικές τροποποιήσεις για το πόθεν έσχες ή για το ασυμβίβαστο, να μην γίνεται παράλληλα προσπάθεια για ένα θέμα το οποίο είναι συναφές και έχει να κάνει με το συνταγματικό κώλυμα που προέκυψε με τις διπλές αμοιβές ή διπλές συντάξεις”, είπε.Δήλωσε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών θα κατατεθούν προτάσεις και εισηγήσεις από όλα τα κόμματα. Η πρόταση των Οικολόγων είναι να τεθεί οροφή για οποιαδήποτε αμοιβή από το δημόσιο.ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα