Αν.Δικαστήριο: Άκυρος ο διορισμός για τη θέση του Αρχιάτρου

Ακυρώνεται η προαγωγή για τη θέση του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του Δρ. Πέτρου Μάτσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η απόφαση της ΕΔΥ (Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας) για διορισμό του Γρηγορίου Στυλιανού στην εν λόγω θέση πρέπει να ακυρωθεί αφού μείζον κριτήριο επιλογής θεωρήθηκε η συνέντευξη και παραγνωρίστηκε η υπεροχή

του κ. Μάτσα σε προσόντα και εμπειρία.

Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο αιτητής (Πέτρος Μάτσας), υπερέχει σε αρχαιότητα κατά 7 χρόνια και ότι τέτοια αρχαιότητα δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη, ακόμα και σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής, αποκτώντας μάλιστα βαρύτητα όταν οι υποψήφιοι είναι ίσοι σε αξία.

Στη συνέχεια τονίζεται από το Ανώτατο ότι η στερεότυπη φρασεολογία που χρησιμοποίησε η ΕΔΥ χωρίς συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων των διαδίκων στο σύνολο τους, δεν αφήνει περιθώριο στο Δικαστήριο να αντιληφθεί σε ποιο βαθμό λήφθηκαν υπόψη τα αδιαμφισβήτητα πρόσθετα προσόντα του κ. Μάτσα.

Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο συμπεραίνει στην απόφαση του ότι η αιτιολογία που δόθηκε για οριακά καλύτερη απόδοση του Στυλιανού Γρηγορίου στις συνεντεύξεις, μαζί με την σύσταση αποτέλεσε το μείζον κριτήριο επιλογής, κατά παραγνώριση της υπεροχής του αιτητή σε προσόντα και αρχαιότητα. Συνεπώς η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, καταλήγει η απόφαση.

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος λόγω «λανθασμένων» διορισμών

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση προαγωγής του κ. Μάτσα στην εν λόγω θέση μετά από επανάληψη της διαδικασίας, θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά οι μισθοί που δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα λόγω του μη διορισμού του.

Ενώ μπάχαλο και διασπάθιση δημόσιου χρήματος δημιουργείται και με το εφάπαξ του κ.Γρηγορίου που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή στη θέση του Αρχίατρου. Ο κ. Γρηγορίου βγαίνοντας με σύνταξη έλαβε το εφαπαξ που αντιστοιχεί στη θέση που έλαβε κατόπιν της προαγωγής η οποία με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ακυρώνεται.

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απόφαση του Ανωτάτου ακυρώνει απόφαση διορισμού/προαγωγής της ΕΔΥ, αφού παρόμοια υπόθεση υπήρξε και με την θέση του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, όπου η ΕΔΥ αναγκάστηκε να διορίσει αναδρομικά την Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία υπερτερούσε σε προσόντα από τον Σωκράτη Σωκράτους ο οποίος είχε διοριστεί στην συγκεκριμένη θέση.

Αυτούσια η απόφαση του Ανωτάτου εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα