Αναστασιάδης: "Δεν θα ανεχθώ τα όσα διαδραματίζονται"

"Η κατάσταση όπως γίνεται αντιληπτό βαραίνει και δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ να συνεχιστούν τα όσα διαδραματίζονται και τα όσα παρακολουθεί με πολύ αγωνία ο κυπριακός λαός", δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς που τον οδηγούν οι σημερινές επαφές του είπε ότι δεν έχουν τελειώσει οι επαφές του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση σχετικά με την ποινική έρευνα η οποία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη, ανακριτής διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο Πρόεδρος απλώς ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό».Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα, με την κατάσταση γενικά η οποία έχει διαμορφωθεί και που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Στην προσπάθεια αυτή εγείρονται κάποια νομικά θέματα τα οποία έκρινε σωστά ότι θα πρέπει να τα συζητήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα».Ερωτηθείς αν έχει εισηγηθεί κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «κάποιες πτυχές θεμάτων, με τα οποία ασχολείται ο Πρόεδρος έχουν τη νομική τους διάσταση και αυτά συζητήσαμε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τα θέματα είναι ρευστά και λεπτά».Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του ζήτησε κάποια συμβουλή για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ή ασυμβίβαστου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έχει να κάνει τίποτα η ποινική έρευνα με θέματα ασυμβίβαστου ή γενικότερα θέματα. Είναι για ένα μόνο και αποκλειστικά, θέμα».Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν, πέραν από τους ισχυρισμούς του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, να διερευνηθούν και άλλες πτυχές, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «όπως είπα και σε ανακοίνωση που έχω εκδώσει υπάρχουν κάποιες πτυχές οι οποίες μπορεί και θα πρέπει, ίσως, να διερευνηθούν με διαφορετικό τρόπο, δεν έχουν δηλαδή κατ’ ανάγκη ποινική πτυχή και, επομένως, αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξεταστεί».Αναφορικά με το χρόνο της διεξαγωγής της έρευνας από τον ποινικό ανακριτή που έχει διορίσει είπε ότι «να είστε βέβαιοι ότι ενόψει της φύσεως του αντικειμένου είναι απόλυτο δικαιολογημένο η έρευνα να μπει σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια τα οποία ελπίζω να τηρηθούν».Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορίσει τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας εντούτοις δεν μπορεί να την παύσει και κληθείς να αναφερθεί στη νομική του άποψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για αυτό το θέμα μέσα στον οικείο Νόμο, στον οποίο γίνεται παραπομπή από το ίδιο το Σύνταγμα».Κατά τη συνάντηση του Προέδρου με το Γενικό Εισαγγελέα στην παρουσία του Κυβερνητικου Εκπροσώπου, Νίκου Χριστουδουλίδη, του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, Κώστα Πετρίδη, και του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, κρίθηκε απαραίτητη και η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος βγήκε τα σκαλιά του Προεδρικού για δεύτερη φορά. Εξερχόμενος του προεδρικού ανέφερε η παρουσία του είχε σκοπό να δώσει ο ίδιος κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τα θέματα που εγείρει στην επιστολή της η Υπηρεσία του.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει τις αποφάσεις του Προέδρου

Πρώτος την πόρτα του Προεδρικού το Σάββατο, πέρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφορικά με το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον όπως ανέφερε, η Υπηρεσία, αναμένει τις αποφάσεις του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είπε ότι «οι θέσεις μας έχουν καταγραφεί σε επιστολή, η οποία έχει διαρρεύσει – όχι από την Υπηρεσία μας – και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πέραν αυτού που έχουμε καταγράψει στην επιστολή μας όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης αυτής».

Οι διευκρινήσεις Συλλούρη προς τον Πρόεδρο

Μετά τον κ.Μιχαηλίδη ο Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Με το πέρας της συζήτησης, ο κ.Συλλούρης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «ενημέρωσα τον Πρόεδρο για το τι διημείφθη στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών, την Τρίτη και την Πέμπτη, και με άκουσε με πάρα πολλή προσοχή, έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις και έχω συμπληρώσει στα βασικά σημεία την ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση πώς θα συνεχίσει η Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «έχουμε πει ότι θα περιμένουμε λίγες ώρες ή μέρες για το πώς θα γίνει η διαχείριση από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα - διότι δεν πρέπει να κάνουμε ενέργειες ή να εξετάσουμε ζητήματα που θα εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα – και μετά θα ασχοληθούμε με τα κύρια, ουσιαστικά ζητήματα».

Ο Π.Καλλής ποινικός ανακριτής για "δωροδοκία" Ρίκκου

Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, έδωσε οδηγίες για διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τα όσα διαμείφθηκαν στην επιτροπή θεσμών και συγκεκριμένα για τις αναφορές για κατ’ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, έδωσαν σειρά διευκρινήσεων σε σχέση με τη λίστα βουλευτών οι οποίοι, σύμφωνα με ισχυρισμούς, έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιος και πότε έδωσε οδηγία για ετοιμασία της λίστας.

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι ουδέποτε δόθηκαν οδηγίες για ετοιμασία της συγκεκριμένης λίστας, ενώ η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη λίστα ζητήθηκε τον Ιανουάριο από την Κεντρική Τράπεζα. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε δηλώσεις της στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, διαψεύδει κάτι τέτοιο, προκαλώντας μάλιστα να δοθεί στη δημοσιότητα η οδηγία αυτή.

Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων και το απόγευμα θα συναντηθεί με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και ακολούθως με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα