Άναψε φωτιές η Λεμεσός

Δυσαρεστημένοι είναι οι πέντε Συναγερμικοί ενδιαφερόμενοι για την επιλογή Νικολαΐδη
Τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου στον ΔΗΣΥ ζήτησε ο τέως βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, καθώς οι ευθύνες για την απώλεια 30.000 ψηφοφόρων στις Βουλευτικές παρέμειναν «ορφανές». Έκανε, επίσης, λόγο για κλίκες στο κόμμα

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του τέως βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη για τον δημαρχιακό θώκο του μεγαλύτερου Δήμου της Κύπρου,

φαίνεται να ενόχλησε πολύ τους πέντε Συναγερμικούς ενδιαφερομένους για τη Λεμεσό.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες, οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Σάββας Στούππας, Τώνης Αντωνίου και Φειδίας Νικολάου καταγγέλλουν ότι η απόφαση στήριξης του Νίκου Νικολαΐδη ήταν προειλημμένη από τον Πρόεδρο και την ηγεσία, και η προχθεσινή διαδικασία στο Πολιτικό Γραφείο ήταν μια παρωδία.

Κατέληξαν αλλά…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πέντε, από την ημέρα που κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία Λεμεσού, ουδέποτε κλήθηκαν σε οποιαδήποτε συνάντηση ή διαβούλευση. «Καλεστήκαμε χθες (σ.σ. προχθές) σε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μιάμιση ώρα πριν από τη συνεδρία του Π.Γ.

Στη συνάντηση αυτή και οι πέντε υποψήφιοι κακίσαμε ο ένας μετά τον άλλον την όλη διαδικασία, την οποία θεωρήσαμε και θεωρούμε άκρως προσβλητική, εξηγήσαμε ποια θα ήταν η ορθή, και κυρίως αναλύσαμε εν εκτάσει γιατί θα ήταν πολιτικό λάθος η επιλογή Νικολαΐδη», ανέφεραν.

Ακολούθως, σημείωσαν ότι ο κ. Νεοφύτου τους εισηγήθηκε να παραμείνουν και οι πέντε και να αποφασίσουν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο ένας που θα υποστηριζόταν από την παράταξη για τη δημαρχία της Λεμεσού και κατόπιν σύντομης διαβούλευσης κατέληξαν μέσα σε κλίμα ομοψυχίας στο πρόσωπο αυτό, με στόχο να έδιναν μαζί τη μεγάλη μάχη.

«Στο Π.Γ. είπαμε τη θέση μας απέναντι στην εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, είπαμε ότι πράγματι καταλήξαμε στον ένα χωρίς να τον κατονομάσουμε και δυστυχώς ο κ. Αβέρωφ έκρινε ως ορθότερο ότι ο ένας που καταλήξαμε τελικά θα κρινόταν μαζί με τον κ. Νικολαΐδη», δήλωσαν οι πέντε.

Συντριπτικά ο… ΕΔΕΚίτης
Με διαφορετικό φακό είδαν, πάντως, τα πράγματα στα συλλογικά όργανα. Όπως η εφημερίδα μας πληροφορείται, όντως ζητήθηκε από τους πέντε ενδιαφερόμενους Λεμεσιανούς να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο και κλήθηκαν να παρουσιάσουν την πρότασή τους στο Π.Γ., παρ' όλο που δεν είναι μέλη του.

Οι πέντε, ωστόσο, έθεταν ως προαπαιτούμενο ότι για να αποσύρουν οι άλλοι τέσσερεις την υποψηφιότητά τους και να παρουσιαστεί η πρόταση, θα έπρεπε εκ των προτέρων το Π.Γ. να δηλώσει ότι αυτό το πρόσωπο θα υποστήριζε η παράταξη, κάτι που στην ουσία θα έθετε εκτός συζήτησης το όνομα του κ. Νικολαΐδη.

Μέλη του Π.Γ. έκριναν ότι δεν ήταν σωστό οι «προσκεκλημένοι» να θέτουν εκ των προτέρων όρους και να προσπαθούν να δεσμεύσουν το συλλογικό όργανο του κόμματος και, ως εκ τούτου, δεν βρέθηκε η φόρμουλα, ώστε να συζητηθεί η πρόταση των πέντε.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παρ' όλο που στο τραπέζι υπήρχαν, στην ουσία, έξι υποψηφιότητες, πέντε προερχόμενες από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και μία εξωκομματικού παράγοντα, ο… ΕΔΕΚίτης υποψήφιος υπερτέρησε σημαντικά στις προτιμήσεις των μελών του Π.Γ., αφού οι άλλες επιλογές, καθώς και η αποχή, συγκέντρωσαν υποστήριξη που μετριέται στα δάκτυλα των χεριών, όπως μας αναφέρθηκε. Ο βασικότερος λόγος ήταν ότι ο κ. Νικολαΐδης κρίθηκε πως είχε τη μεγαλύτερη δυνατή εκλεξιμότητα σε έναν Δήμο που δεν εκλέγει συχνά Συναγερμικό Δήμαρχο.

Έπρεπε να γνωρίζουν
Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση «για λόγους τάξεως», αναφέροντας ότι στην περίπτωση του Δήμου Λεμεσού ετέθη θέμα να καταλήξουν μετά από συνεννόηση και να παρουσιάσουν μία μόνο υποψηφιότητα.

«Οι πέντε ενδιαφερόμενοι ζητούσαν, ωστόσο, αυτή η μία υποψηφιότητα να εγκριθεί αμέσως και προκαταβολικά, χωρίς καν να τεθεί ενώπιον του Π.Γ. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη και θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τις τελικές αποφάσεις μπορεί να πάρει μόνο το Π.Γ. Θα έπρεπε να κατανοούν ότι δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί προκαταβολικά μια τέτοια υποψηφιότητα και χωρίς να τεθούν στην κρίση του Π.Γ. τα δεδομένα που υπήρχαν γι’ αυτόν τον Δήμο». Ο ΔΗΣΥ ζήτησε να τερματιστούν συζητήσεις που δεν έχουν κανένα όφελος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο κ. Νικολαΐδης, χαρακτηρίζοντας τη στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον ΔΗΣΥ καθοριστικό βήμα προς την εξυπηρέτηση του Δήμου και των δημοτών της Λεμεσού, αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για την τιμητική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση.

Στο στόχαστρο των δικών του
Ούτε η ΕΔΕΚ είναι, όμως, ευχαριστημένη από την τροπή που πήραν τα πράγματα, με τον Πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο να καταγγέλλει τον ΔΗΣΥ ότι προέβη σε «μια μορφή παρέμβασης», η οποία, κατά την άποψή του, ίσως θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. «Αντιλαμβάνεστε ότι εάν από την πλευρά κάποιων κομμάτων δεν υπάρχει ο σεβασμός απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα και στις αποφάσεις και τις διαδικασίες τους, αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα διερεύνησης δυνατότητας συνεργασίας ή και ενδεχόμενο συνεργασίας», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του, ωστόσο, ο κ. Σιζόπουλος επικεντρώθηκε στον ίδιο τον κ. Νικολαΐδη, με τον οποίο υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του έχουν οξυνθεί πάρα πολύ από την περίοδο των Βουλευτικών Εκλογών. Ανέφερε ότι το Π.Γ. της ΕΔΕΚ κάλεσε όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αποφύγουν ανακοίνωση υποψηφιότητας, για να δοθεί η δυνατότητα στο κόμμα να διερευνήσει τις δυνατότητες για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών.

Όπως είπε, στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης θα ληφθούν ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις για τις συνεργασίες αυτές, «αλλά και τι μέλλει γενέσθαι για τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, τα οποία ουσιαστικά έχουν παραβιάσει τις αποφάσεις του κινήματος και έχουν λειτουργήσει κατά τρόπον αντικομματικό».

Διευκρίνισε ότι ο κ. Νικολαΐδης, καθώς και άλλοι, έχουν παραβιάσει αυτές τις αποφάσεις γι’ αυτό και κλήθηκαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους και να αναμένουν την τελική κατάληξη της ΕΔΕΚ. Σε ερώτηση, πάντως, για το ενδεχόμενο διαγραφών, ανέφερε ότι διέπεται «από το νέο Καταστατικό του κόμματος, που διαθέτει συγκεκριμένο τρόπο που κινεί τις διαδικασίες επιβολής οποιωνδήποτε πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος μελών και στελεχών».

«Τον κ. Νικολαΐδη ας τον στηρίξουν αυτοί που τον επέλεξαν εδώ και καιρό»
ΛΑΒΡΟΣ εμφανίστηκε τόσο κατά της επιλογής υποστήριξης του Νίκου Νικολαΐδη όσο και κατά της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ο τέως βουλευτής του κόμματος και εκ των ενδιαφερομένων για τη δημαρχία Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Μιλώντας χθες στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», έκανε ανοιχτή επίθεση στην ηγεσία της παράταξης, κατηγορώντας την όχι απλώς για την απόφαση που αφορά τον Δήμο Λεμεσού αλλά και για την στάση της ευρύτερα και ζητώντας εκλογικό συνέδριο για ανάληψη ευθυνών.

«Αφού το κόμμα ήθελε να κάνει συνεργασία με άλλον χώρο ή άλλον υποψήφιο ή άνθρωπο άλλου κόμματος, δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει και να ανοίξει ο κατάλογος υποβολής ενδιαφέροντος από εμάς», ανέφερε. «Ουδέποτε μας λέχθηκε ότι ο κ. Νικολαΐδης είναι ήδη υποψήφιος του κόμματος. Δεν υπήρξε κανένας σεβασμός της τοπικής κοινωνίας της Λεμεσού, διότι, εάν υπήρχε ο ανάλογος σεβασμός, θα εφαρμοζόταν το Καταστατικό», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε, δε, αν πέντε άτομα από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο αποφασίζουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τους Συναγερμικούς της Λεμεσού.

«Να σημειώσω πως όταν έθετε υποψηφιότητα ο κ. Χρίστου (νυν Δήμαρχος Λεμεσού) ο ΔΗΣΥ έβαζε απέναντί του έναν Συναγερμικό. Τώρα που ο κ. Χρίστου δεν διεκδικεί το αξίωμα, ο Συναγερμός επέλεξε να βάλει απέναντί του τον κ. Νικολαΐδη. Ερώτημα: ο κ. Νικολαΐδης είναι ο εκλεκτός του Συναγερμικού κόσμου της Λεμεσού; Αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στις εκλογές. Εμείς, πάντως, και οι πέντε λέμε ότι είναι μία απόφαση καταστροφική, μία επιλογή ήττας, γιατί απλά δεν μπορεί να είναι επιλογή νίκης», υπογράμμισε το στέλεχος του ΔΗΣΥ.

Κληθείς, μάλιστα, να αναφέρει εάν θα πορευτεί με το κόμμα του σε αυτή του την επιλογή (υποστήριξη Νικολαΐδη), ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «τον κ. Νικολαΐδη ας τον στηρίξουν αυτοί που τον επέλεξαν εδώ και καιρό πίσω από τις πλάτες μας», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι τελικά υποψήφιος για τη Δημαρχία της Λεμεσού.

Ερωτηθείς, εάν ένα κόμμα κάνει επιλογές ξέροντας πως αυτές θα είναι επιλογές ήττας, ο κ. Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε, «όταν ο κ. Νεοφύτου ανέβαζε το εκλογικό μέτρο, το έκανε για να χάσει 30.000 ψήφους ο Συναγερμός;». «Ήταν λανθασμένη αυτή η επιλογή και ήμουν ο μόνος που τάχθηκε ενάντια σε αυτή», πρόσθεσε, λέγοντας πως τελικά πετύχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που στοχεύαμε.

«Εάν ο κ. Νικολαΐδης κερδίσει τη δημαρχία της Λεμεσού, εγώ θα βγω να πω συγγνώμη. Όταν όμως χάσει, θα πρέπει αυτοί που τον επέλεξαν να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, διότι οι ευθύνες για την απώλεια των 30.000 ψηφοφόρων στις Βουλευτικές παρέμειναν εκεί και είναι ορφανές και πεντάρφανες», συμπλήρωσε και αξίωσε όπως γίνει άμεσα εκλογικό συνέδριο και να αναληφθούν οι ευθύνες για την απώλεια των ψηφοφόρων, για τις επιλογές τώρα των εκλογών και για «ό,τι άλλο πάθουμε από αυτή την ηγεσία μέχρι και τις Προεδρικές Εκλογές.

Να πούμε ότι όλα όσα κάνει ο κ. Αβέρωφ είναι άγια και ορθά;», διερωτήθηκε και τόνισε πως ο Συναγερμικός ουδέποτε θα επιτρέψει να μετατραπεί ο Συναγερμός σε κόμμα ενός ανθρώπου, που μαζί με την κλίκα του θα διαφεντεύει την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα