ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ

Μα, αφού σας «γράφει κανονικά»!
Τους το είπαμε, το εξηγήσαμε, το αναλύσαμε αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εννοούν να καταλάβουν ένα δεδομένο: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα «γράφει κανονικά», αφού έχει την υποστήριξη των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Είπε ότι ΘΑ ενημερώσει τα κόμματα όταν και εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο. Με αυτήν την προεδρική λογική, τα κόμματα δεν ενημερώνονται επειδή προφανώς δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο,

δεν συμφωνήθηκε κάτι προς ανακοίνωση. Ακόμα και προχθές, μιλώντας στην Κοκκινοτριμιθιά, προς τους αγωνιστές και πολιτικούς κρατουμένους, ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε τα κόμματα να μην προτρέχουν να βγάζουν συμπεράσματα, ως εάν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Μα, τα κόμματα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με δικούς τους ανθρώπους, που στελεχώνουν τις διάφορες επιτροπές. Άρα, άμεσα και έμμεσα είναι ενήμερα. Από την άλλη, ο υποτελής της τουρκικής κατοχής δήλωσε τις προάλλες πως οι δύο πλευρές προέβησαν σε «σημαντικούς συμβιβασμούς». Ποιον να πιστέψουμε; Εκ πικράς πείρας, θα πιστέψουμε τους Τούρκους επειδή εξ αυτών πάντοτε οι Έλληνες πληροφορούνταν ποιες υποχωρήσεις, παραχωρήσεις ή συμβιβασμούς έκανε ηγεσία μας. Γι’ αυτό ξανά εισήγηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιμένουν σε ενημέρωση από τον Ν. Αναστασιάδη: Απευθυνθείτε στον εγκάθετο της κατοχής! Εκείνος «θα μολοήσει το κόζιν» των συνομιλιών και αν πράγματι μέχρι τον Μάιο η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταντήσει, όντως, εκλιπούσα.
Σ.Ι.

Ο λαός με το «πιστόλι στον κρόταφο»;
Πότε ο λαός πρέπει να γνωρίζει για τις συνομιλίες; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγει πως, από τη στιγμή που ισχύει η αρχή ότι τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, αυτό σημαίνει πως ο λαός δεν μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών. Μιλώντας προς αγωνιστές και πολιτικούς κρατουμένους, ο Πρόεδρος είπε:

«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι κανένας δεν θα μείνει μακράν της ενημέρωσης, της πλήρους ενημέρωσης. Διότι, στο τέλος, δεν είναι ο όποιος ηγέτης που θα υπογράψει τη λύση, αλλά ο λαός θα αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί ή θα την απορρίψει. Γι' αυτό και κάνω θερμή έκκληση και προς τις πολιτικές δυνάμεις και προς όλους, να μη βιάζονται για να προκρίνουν τι είναι αυτό που θα έρθει, τι είναι αυτό που θα προβλέπει η λύση ωσάν να είναι παρόντες και διαπραγματεύονται. Αρκεί, και παρακαλώ να γίνει σεβαστό, να ενημερώνονται και θα ενημερώνονται οι πολιτικές δυνάμεις όταν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά και κάποιες διεργασίες».

Ώστε, λοιπόν, λαός και πολιτικές δυνάμεις θα ενημερωθούν όταν υπάρχουν αποτελέσματα. Με απλά λόγια: Η όποια συμφωνία θα τεθεί, δίκην πιστολιού, στον κρόταφο των πολιτών και θα τους εκβιάσουν με το εξής γελοίο δίλημμα (ήδη το μηρυκάζουν, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ): «Είτε δέχεστε τη λύση που εμείς καταλήξαμε είτε ο τόπος οδηγείται στη διχοτόμηση». Θα το δείτε!
Σ.Ι.

Αβέρωφ Vs Ελένη με... τσιαττιστά
Με μια πρωτότυπη ανταλλαγή... στίχων διατύπωσαν τις απόψεις τους ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή την αποχώρηση της τελευταίας από τον ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ σχολίασε με τους στίχους του Βασίλη Μιχαηλίδη «Το ’νιν αντάν να τρώει την γην» και η κ. Θεοχάρους απάντησε με τους στίχους «τον ήλιον μ’ έναν φύσημαν δεν ημπορείς να σβήσεις». Εγώ φαντάστηκα πώς θα ήταν μια στιχομυθία των δύο με... τσιαττιστά:

ΑΒΕΡΩΦ
Ε,ε,ε. Έφυες που το κόμμαν μας
τζι έριξες μαύρην πέτραν.
Μα πίσω δεν μας έδωσες
τζιαι την δικήν μας έδραν.

ΕΛΕΝΗ
Ε,ε,ε. Έννεν δική σας, Φούλλη μου,
η έδρα εν δική μου.
Οι ψήφοι εν προσωπικές
τζιαι παίρνω τες μαζίν μου.

ΑΒΕΡΩΦ
Ε,ε,ε. Εμείς σε αναγιώσαμεν
μες στο δικόν μας κόμμαν.
Εμείς σ’ εφκάλαμεν ψηλά,
είνταμ που θέλεις ’κόμα;

ΕΛΕΝΗ
Ε,ε,ε. Ο κόσμος μ’ έφκαλεν ψηλά
αγαπητέ μου Φούλλη.
Με τους σταυρούς του μ’ έφερεν
πρώτην στην Κύπρον ούλλην.

ΑΒΕΡΩΦ
Ε,ε,ε. Είνταμ που σ’ έπιασεν τωρά
τζι εν έμεινες μαζίν μας;
Γιατί Ελένη εσιάσιαρες
να φύεις που το μαντρίν μας;

ΕΛΕΝΗ:
Ε,ε,ε. Φεύκω για το Κυπριακόν,
γιατί θωρώ το φίδιν,
που ήρτεν μες στα πόθκια μας
τζι ετύλιξεν μας ήδη...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ένας τρελάρας πιθανός Πρόεδρος
Υπέρ της επαναφοράς του εικονικού πνιγμού, μιας ανακριτικής μεθόδου που ισοδυναμεί με βασανιστήρια, τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός μεγιστάνας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Ως δικαιολογία για την επαναφορά του εικονικού πνιγμού, ο Τραμπ προέβαλε το ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «κάνει πολύ χειρότερα».

Έτσι, λοιπόν, θεωρεί ότι ένα κράτος νομιμοποιείται να κατεβαίνει στο επίπεδο των τρομοκρατών και να κάνει τα ίδια με αυτούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ειδική περίπτωση. Ίσως για πρώτη φορά ένας τέτοιος γραφικός τύπος, που προκαλεί συνεχώς θύελλες με τις εξωφρενικές του απόψεις, είναι τόσο κοντά στην εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Μεταξύ άλλων έχει κάνει απρεπή σχόλια κατά γυναικών, τις οποίες αποκάλεσε «χοντρές γουρούνες», έχει υποσχεθεί ότι θα φτιάξει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να φράξει τον δρόμο στους μετανάστες, έχει εισηγηθεί να οπλοφορούν οι δάσκαλοι στα σχολεία και θεωρεί ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Σαντάμ Χουσέιν και ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία! Δεν ξέρω αν ο Τραμπ θα καταφέρει τελικά να είναι αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές του ερχόμενου χρόνου και αν θα εκλεγεί και νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν ήμουν Αμερικανός, πάντως, παρά τον Ντόναλντ Τραμπ θα προτιμούσα τον... Ντόναλντ Ντακ. Είναι πιο σοβαρός!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τη δική μας Βουλή δεν θα τη ρωτήσει
Τη βεβαιότητα ότι η Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία, εξέφρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Ολάντ. Σημειώνεται ότι η Βρετανία μετέχει στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αλλά το βρετανικό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει το 2013 επέκταση των βομβαρδισμών και στη Συρία. Τώρα θα ξαναδοκιμάσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τις επιδρομές και στη Συρία. Βεβαίως ο μίστερ Κάμερον δεν θα ρωτήσει και τη... δική μας Βουλή αν επιτρέπει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, δεδομένου ότι η βρετανική Αεροπορία εξορμά από τη δική μας βραχονησίδα για τις επιθέσεις της σε χώρες της περιοχής.

Μπορεί να είναι κυρίαρχες οι βρετανικές Βάσεις, αλλά αν δεν υπήρχε η Κύπρος... δεν θα υπήρχαν ούτε αυτές. Το άλλο που δεν είπε ο Άγγλος Πρωθυπουργός είναι ότι με τη χρήση των Βάσεων για επιθέσεις στο Ιράκ και σύντομα και στη Συρία, βάζει και την Κύπρο στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Εντάξει, συμμετέχουμε κι εμείς στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών. Αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να το αναγνωρίζει αυτό η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος. Και -γιατί όχι- να εξασφαλίσουμε από αυτήν κάποια ανταλλάγματα, όχι κατ’ ανάγκην οικονομικά, αλλά πολιτικά. Τουλάχιστον να μη μας στριμώχνουν για χάρη της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. Όχι να βάζουμε την πλάτη μας από κάτω, για να βομβαρδίζουν οι Άγγλοι τους άλλους, και να μη μας λένε ούτε καν ένα «θένκιου», βρε αδερφέ.
ΜΠΟΞΕΡ

Ποιοι αναβαθμίζουν τον εγκάθετο Ακιντζί
Το ΔΗΚΟ έχει πληρέστατο δίκαιο όταν επισημαίνει πως, η άρνηση του Ακιντζί να παρευρεθεί στο δείπνο, που διοργάνωσε η πρεσβεία της Γερμανίας απαιτώντας να τον προσφωνήσουν ως «Πρόεδρο», έχει πολιτική διάσταση και σημασία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη», λέγει το ΔΗΚΟ, «γιατί με τη μέχρι σήμερα στάση τους ουσιαστικά έχουν αναβαθμίσει τον Ακιντζί σε επίπεδο Προέδρου. Να υπενθυμίσουμε:

• τις ανύπαρκτες αντιδράσεις του κ. Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης στην προσφώνηση του κ. Ακιντζί από τον κ. Σουλτς στο Ευρωκοινοβούλιο ως "Προέδρου",

• την αποδοχή από το Γραφείο του κ. Γιούνκερ της γνωστής επιστολής Ακιντζί ως "Προέδρου ΤΔΒΚ",

• την ανοχή να αποδίδονται τιμές αρχηγών κράτους και στους δύο διαπραγματευτές σε δείπνα,

• στις συναντήσεις στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ή στο σπίτι του εκπροσώπου του ΟΗΕ, να προσέρχονται ο μεν Αναστασιάδης με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αυτοκίνητο, ο δε Ακιντζί με τη σημαία του ψευδοκράτους,

• όλοι οι υψηλόβαθμοι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα».

Το ΔΗΚΟ ξέχασε το 105σέλιδο έγγραφο Τσαβούσογλου-Νταβούτογλου, που χαρακτήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα καθώς και παρόμοιες δηλώσεις του υποτελούς, χωρίς ο Πρόεδρος να αντιδράσει. Ο Ν. Αναστασιάδης με την ανοχή του και τα λαϊκομετωπικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με τη σιωπή τους, αναβαθμίζουν διαρκώς τον εγκάθετο.
Σ.Ι.

Keywords
ακελ, συγκεκριμένο, σημαίνει, λύση, δίλημμα, σταυροι, δημοσκοπηση, σχολεια, κανταφι, βουλη, βασεις, κυπρος, δηκο, οηε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, ελενη, χωρες, αβερωφ, αυτοκινητο, δημοκρατια, εδρα, ηγεσια, ηγετης, ιρακ, οηε, πλαισιο, αεροδρομιο, ακελ, απλα, αφορμη, γινει, δεδομενο, δηκο, δηλωσεις, δικη, δίλημμα, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, εμμεσα, ενημερωση, επρεπε, ιδια, υπηρχαν, ισχυει, κυβερνηση, λύση, λογια, μεξικο, μουαμαρ κανταφι, παντα, ουσιαστικα, παρισι, συγκεκριμένο, συντομα, συρια, σιωπη, σπιτι, σχολια, τυπος, τι ειναι, φορα, ειπαμε, μεινει, σημαια, σημαίνει, τρωει, θελω να, βεβαιως, ξεχασε το
Τυχαία Θέματα