"Να δούμε τα διδάγματα του καταλανικού δημοψηφίσματος"

Με αφορμή το δημοψήφισμα στην Καταλονία η Κύπρος θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού θέλει, δηλώνει ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους.

Μιλώντας στο SigmaLive ο κ. Θεοφάνους αναφέρει ότι οι Καταλανοί δεν έχουν

τόσες διαφορές με τους υπόλοιπους Ισπανούς, παρόλα αυτά δημιουργούνται ζητήματα τα οποία φέρνουν τριγμούς στο ισπανικό κράτος.

“Έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου όπου υπάρχουν αρκετές διαφορές, αλλά και μια βεβαρυμένη Ιστορία. Η ουσία είναι ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και θεωρώ ότι θα πρέπει (στην Κύπρο) να ακολουθήσουμε μια εξελικτική πορεία, και να δούμε το θέμα όπου η περιφέρεια που θα τεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα έχει ευρύτερη αυτονομία στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στις οικονομικές πτυχές και τη διασύνδεση αυτών με το Κυπριακό, ο κ. Θεοφάνους αναφέρει ότι μια τέτοια σύγκριση θα ήταν μάλλον παρατραβηγμένη, ωστόσο θα πρέπει στην περίπτωσή μας να αντληθούν διδάγματα από το τι λαμβάνει χώρα στην Ισπανία σε σχέση με το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το Κυπριακό.

Όπως λέει, στο ζήτημα της Καταλονίας, αναμένεται να δημιουργηθούν αρκετές επιπλοκές σε περίπτωση ανεξαρτησίας, καθώς είναι μια περιοχή η οποία δίνει πέραν του 20% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και το 25% των εξαγωγών της Ισπανίας, αλλά και πληρώνει περισσότερους φόρους απ’ ότι εισπράττει σε κρατικές δαπάνες.

Υπενθυμίζει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος.

“Αυτό παραπέμπει στο τι θα γίνει με τις τράπεζες και το θέμα του νομίσματος. Θα ήταν ευχής έργο αν το όλο ζήτημα λυθεί μέσα από μια συνεννόηση και ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αυτονομίας της Καταλονίας”, λέει προσθέτοντας ότι και η ΕΕ θα ήθελε να δει μια πολιτική λύση του προβλήματος προκειμένου να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της Ισπανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα