"Μάχη" στα social media για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Ενώ η εκστρατεία ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την επικύρωση του αναθεωρημένου Συντάγματος δεν έχει επισήμως ξεκινήσει, μια σειρά βίντεο διάσημων αθλητών, ηθοποιών και υπουργών της κυβέρνησης έχουν ήδη εκκινήσει τη συζήτηση για την έγκριση ή μη του νέου Συντάγματος που δίνει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενισχυμένες εξουσίες.

Οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου θεωρούν ότι η μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό είναι

απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ηγεσία της Τουρκίας σε μια περίοδο αναταραχών. Οι αντίπαλοι της προτεινόμενης αναθεώρησης εκφράζουν φόβους στροφής προς τον απολυταρχισμό, εάν στο δημοψήφισμα της άνοιξης επικρατήσει το "Ναι" για το νέο Σύνταγμα.

Σε μια χώρα όπου εμφανίσεις του Ερντογάν και ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης μονοπωλούν την θεματολογία στα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις πολιτικές διαδηλώσεις να τελούν υπό αυστηρούς περιορισμούς, η πολιτική διαμάχη ενόψει του δημοψηφίσματος μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο.

«Δυστυχώς, οι υποστηρικτές του 'Όχι' δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να διαδώσουν το μήνυμα τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς είτε σε άλλα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο ηθοποιός Μπαρίς Ατάι, ο οποίος έγινε στόχος κριτικής από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για ένα βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο δηλώνει: «Όχι στην εξουσία του ενός, όχι στον φασισμό και την δικτατορία».

«Μια μια ψήφο στο ‘Ναι’, με τη σύμπλευση με τον Ερντογάν και με τον εθνικισμό θεωρείται ότι εκφράζεις ενδιαφέρον στο μέλλον της χώρας, αλλά τασσόμενος υπέρ του ‘Όχι’ θεωρείσαι προβοκάτορας, προδότης και τρομοκράτης – αυτή είναι η αντίληψη που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν», τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το βίντεο του Ατάι αναμεταδόθηκε στο twitter από 23.000 χρήστες.

Υπό την σκιά σειράς βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και Κούρδοι αντάρτες, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την πλέον ραγδαία οικονομική επιβράδυνση εδώ και μια δεκαετία, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η χώρα υφίσταται επίθεση και χρειάζεται μια ισχυρότερη ηγεσία.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στον πρόεδρο της χώρας να διορίζει και να απολύει τους υπουργούς, να εκδίδει διατάγματα και να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η πατρίδα μας, η χώρα μας, βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ένα πραγματικό πόλεμο ανεξαρτησίας. Θέλουμε μια ισχυρή Τουρκία. Για μια ισχυρή Τουρκία, ναι, τάσσομαι υπέρ», δήλωσε ο γνωστός ποδοσφαιρικός σχολιαστής Ριντβάν Ντιλμέν σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter, που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων μεταξύ διασημοτήτων.

«Προπονητή Ριντβάν, πήρα το μήνυμα σου. Είμαι κι εγώ υπέρ μιας ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο διάσημος Τούρκος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Αρντά Τουράν, με την ανάρτηση του στο twitter να αναμεταδίδεται από 10.000 χρήστες, σε μια χώρα με χιλιάδες οπαδούς του ποδοσφαίρου.

Το κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο χάρη σε μια συμμαχία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, του AKP, και του κόμματος της εθνικιστικής δεξιάς, του MHP.

Αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στον Ερντογάν, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται τυπική, πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, η επίσημη εκστρατεία του δημοψηφίσματος θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολου, όμως, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, έχουν ήδη αναρτήσει βιντεοσκοπημένα μηνύματα τους.

«Είμαστε και εμείς υπέρ για μια ισχυρή Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπό τις ζητωκραυγές γυναικών–μελών του AKP σε ένα άλλο βίντεο στο twitter.

Οι δημοσκόποι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και πολλοί συμφωνούν ότι η στάση του εθνικιστικού κόμματος MHP θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην τελική έκβαση.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις που έχουμε διεξαγάγει, τα 2/3 των ψηφοφόρων του MHP βρίσκονται στο στρατόπεδο των ψηφοφόρων του ‘Ναι’», τόνισε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας Mak Danismanlik, που θεωρείται ότι είναι του κοντινού περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Ο Χακάν Μπαϊρακτσί, της δημοσκοπικής εταιρείας SONAR εξέφρασε αντίθετη εκτίμηση, τονίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του MHP θα ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το (σοσιαλδημοκρατικό) CHP, που έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της αναθεώρησης, μετά την υπογραφή της από τον Ερντογάν, καθώς και το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, έχουν ταχθεί κατά της αναθεώρησης.

Μια εκστρατεία όμως του HDP υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν να συγκεντρώσει την υποστήριξη των εθνικιστικών ψηφοφόρων, καθώς εκείνοι θεωρούν το HDP ότι συνδέεται στενά με τους κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Η ψήφος του 'Όχι΄είναι σαν ένα ουράνιο τόξο που περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλά σύμβολα κομμάτων, μόνο συνθήματα, εμβλήματα, φράσεις και σύμβολα που όλοι θα συμφωνήσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP Οζγκούρ Οζέλ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα