"Έπρεπε να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στις τιτλοποιήσεις"

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να γνωρίζει τις διαδικασίες και τους κινδύνους που απορρέουν από την τιτλοποίηση δανείων και θα έπρεπε τουλάχιστον να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες, δήλωσε η οικονομολόγος και βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η κα Θεολόγου, αναφέρομενη στο νομοσχέδιο που προωθείται και αφορά σε άνοιγμα των τιτλοποιήσεων δανείων από τις τράπεζες

και στην έκδοση ειδικών ομολόγων, η κα Θεολόγου ανέφερε ότι ναι μεν οι τράπεζες θα αντλήσουν αρκετά χρήματα, ωστόσο εξέφρασε την απορία, πού αυτά θα διοχετευτούν.

Χαρακτήρισε, δε, τα εν λόγω προϊόντα ως «τοξικά».

«Στην ουσία, αυτά τα προϊόντα που παρουσιάζονται είναι τοξικά, καθώς βασίζονται πάνω σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και λίγα εηυπηρετούμενα. Δημιουργείται μια εικόνα ενός προϊόντος που είναι ασφαλισμένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξικό», είπε.

«Το θέμα της τιτλοποίησης των δανείων είχε μπει στο μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2014 και ήταν μια ρήτρα που θα έδινε με τη διαδικασία πώλησης δανείων και την ευχέρεια σε όσους αγοράζουν τα δάνεια να δημιουργούν επενδυτικά προϊόντα, ομόλογα ή παράγωγα των ομολόγων που θα στηρίζονται στις υποθήκες. Είναι μια διαδικασία που έγινε στην Αμερική το 2008 και σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που κατέρρευσε η Lehman Brothers», είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο ανέδειξε η εφημερίδα «Σημερινή», η κα Θεολόγου έθεσε ως μείζον ζήτημα τις προθέσεις τις Κυβέρνησης.

«Το θέμα είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχει τόσο καιρό που η λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση θα στόχευε στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στο να πιαστούν οι ένοχοι», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία εφαρμογή πολιτικής κι αυτό διότι πάγωσε η διαδικασία.

Όπως είπε, θα πρέπει να φέρουμε έσοδα στην Δημοκρατία, τα οποία έχουν να έρθουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «αναλωνόμαστε σε ζητήματα που είναι επιμέρους σημασίας», με ενδεχόμενο στόχο να καλυφθούν συμφέροντα και συγκεκριμένα ονόματα.

Επανέλαβε, δε, ότι η απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Γιώργου Περδίκη στη Βουλή, η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν ότι έγιναν όλες οι διαδικασίες, πράγμα που δεν ευσταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα