"Επιθυμία της Παναγίας η έκθεση της απεικόνησης της Αοράτου"

Την προσφορά του επίτιμου Πρέσβη Χαράλαμπου Χριστοφόρου μέσα από την συλλογή εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στο πλαίσιο τέλεσης των εγκαινίων απόψε στην Πάφο ,προσθέτοντας πως συγκινήθηκε και ενθουσιάστηκε με τα έργα της έκθεσης “ Η απεικόνισης του Αόρατου “ .

Ο Μακαριότατος είπε πως η παρουσίαση της έκθεσης και του βιβλίου του κ. Χριστοφόρου στα πλαίσια της ΠΠΕ Πάφος 2017 αποτελεί επιθυμία της ίδιας της Παναγίας.

Αναμφίβολα

η Τέχνη είναι η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου και αποτελεί το επιούσιον άρτον του πνεύματος,ανέφερε μεταξύ άλλων .

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν θα ήταν ορθό να κάνουμε σύγκριση στα έργα των μεγάλων ονομάτων που φιλοξενούνται στην έκθεση και που μπορεί να μας εντυπωσιάσουν εντονότερα.

Εμείς είπε, επιβάλλεται να σταθούμε με σεβασμό μπροστά σε κάθε πίνακα και να ερμηνεύσουμε μέσα μας αντικειμενικά την προσπάθεια εκάστου αγιογράφου εκάστης χώρας να εκφράσει τα αισθήματα του βαθύτατου σεβασμού προς το πρόσωπο της Παναγίας του Ιησού Χριστού και της αγάπης του Θεού να σώσει τον άνθρωπο.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο τρόπος έκφρασης, είτε στην τέχνη, είτε στην λογοτεχνία, είτε στην μουσική διαφέρει από τον έναν λαό στον άλλον.

Ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως συγκεντρώνει έργα τέχνης τα τελευταία 50 χρόνια ,ωστόσο συνέχισε, όταν αφυπηρέτησε άρχισε να τα ταξινομεί και ένα μέρος της συλλογής είναι χριστιανική τέχνη.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως καλύτερη ευκαιρία για να τα δει το κοινό ήταν μέσω του θεσμού της ΠΠΕ.

Τα έργα είπε που περιλαμβάνει η έκθεση είναι χριστιανικά από όλα τα δόγματα, όπως καθολικισμός , προτεστάντες, Λατινική Αμερική , Ρωσία.

Επιπρόσθετα ο κ. Χριστοφόρου είπε πως σκοπός του είναι να δει τα έργα όλος κόσμος.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Πάφου μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε πως διανύοντας τον τρίτο μήνα της επίσημης πορείας της ως ΠΠΕ η Πάφος έχει την τιμή και το προνόμιο να φιλοξενεί μιαν έκθεση που με το περιεχόμενη και τους συμβολισμούς της προσλαμβάνει διεθνή εμβέλεια και το ειδικό βάρος μείζονος πολιτιστικού γεγονότος.

Ο κ. Φαίδωνος χαρακτήρισε την παρουσίαση της Έκθεσης στην Πάφο ως έγκυρη αναγνώριση της χριστιανικής παράδοσης και ιστορίας της. Η έκθεση είπε ο Δήμαρχος Πάφου που κοσμεί αυτό το χώρο είναι καρπός σύμπραξης της Εστίας Ελλάδος Κύπρου και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,του Οργανισμού ΠΠΕ –Πάφος 2017 και του Δ.Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πάφου είπε ακόμη, “πως νιώθοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη συνεισφορά το Δήμου,τόσο σε σχέση με την Έκθεση όσο και σε σχέση με τον ομότιτλο Κατάλογο που τη συνοδεύει , εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς την Εστία Ελλάδος Κύπρου για την τιμητική πρόταση συνεργασίας και την εξαίρετη υλοποίηση της.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης μίλησε με συγκίνηση λέγοντας πως δεν ζητήθηκε καμία οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση της έκθεσης από μέρος του Οργανισμού και σε καιρούς που πέρασε πολλές δυσκολίες το Πάφος 2017.

Η έκθεση συνέχισε, αποτέλεσε προσφορά του ζεύγους Ρίτσας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου προς τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο κ.Πατσαλίδης είπε πως η Χριστιανική Τέχνη είναι κάτι που ενώνει τη γηραιά ήπειρο.

Εξάλλου μιλώντας στην έκθεση ο κ. Σάββας Ιακωβίδης που εκπροσώπησε την κ.Κλαίδη Αγγελίδου προέδρου της Εστίας Ελλάδος Κύπρου ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό που η Εστία Ελλάδος Κύπρου συνέβαλε σ’ αυτή την έκθεση .

Το ζεύγος Χριστοφόρου είχε το όραμα και τη δύναμη – όπως είπε- να συλλέξει όλες αυτές τις εικόνες όλης αυτής της δεκαετίας και πρότεινε στην Εστία Ελλάδος- Κύπρου να θέσει υπό την αιγίδα της αυτό το σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα που αναφέρεται στην χριστιανική τέχνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα