"Ένεση" 3 εκατ. ευρώ στους γιατρούς του δημοσίου

Οικονομική “ένεση” στους ιατρούς του δημοσίου που κυμαίνεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν τόσο από αφυπηρετήσεις ιατρών όσο και από πρόωρες αφυπηρετήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Αναλύοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το σύνολο των κινήτρων προς τους ιατρούς του δημοσίου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “οι μισθολογικές απολαβές των ιατρών και δη των πρωτοδιοριζόμενων δεν είναι επαρκείς

και μπορούν να χαρακτηριστούν ως χαμηλές, τουλάχιστον”.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της πολιτείας είναι μέσα από τον αυτονομημένο οργανισμό να δώσει απολαβές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στην αγορά και να καταβάλουν δίκαιο και αξιοπρεπή μισθό στους επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να εργοδοτηθούν από τον αυτόνομο οργανισμό.

Ο κ. Παμπορίδης ανακοίνωσε την ενίσχυση της στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 με συνολικό αριθμό 50 επιπλέον ιατρών για τους επόμενους 12 μήνες, η οποία θα γίνει σε φάσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2017 με 25 ιατρούς και το δεύτερο εξάμηνο, στα πλαίσια της λειτουργίας, ευελπιστώ, του αυτονομημένου οργανισμού, οι υπόλοιποι.

Είπε ότι ένα άλλο σημαντικό κίνητρο για τους ιατρούς του δημοσίου είναι η αύξηση της μισθολογικής κλίμακας των ειδικών ιατρών στο πλαίσιο του αυτονομημένου οργανισμού, μέχρι όμως να υλοποιηθεί η αυτονόμηση, προσφέρεται μια προσαύξηση σε όλους τους ιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο.

Εξήγησε ότι αυτή η προσαύξηση είναι επιπλέον με αυτές που θα δοθούν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους μετά την 1/1/2017 και την αποπαγοποίηση των προσαυξήσεων και θα διαρκεί ένα χρόνο από την εφαρμογή της, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι στα πλαίσια του αυτονομημένου οργανισμού θα παραχωρηθούν συμβόλαια εργοδότησης στη βαθμίδα εισδοχής της κλίμακας ΙΚ1, όπως θα λέγεται, με απολαβές που θα αρχίζουν από τις 57,694 ετησίως περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού, κάτι το οποίο συνεπάγεται με ουσιαστική αύξηση των απολαβών των νεοπροσληφθέντων ιατρών.

Το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε, επίσης, θετικά, στο πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για αμοιβή όσων ιατρών εκτελούν καθήκοντα Διευθυντή Κλινικής, λόγω της μη εφικτής προαγωγής, ιατρικών λειτουργών, και όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, θεσπίζεται διαδικασία βάσει της οποίας όποιος εκτελεί χρέη Διευθυντής Κλινικής προτείνεται η παραχώρηση Επιδόματος Ευθύνης.

Ανέφερε πως αυτό το επίδομα, εάν την ευθύνη αναλαμβάνει υφιστάμενος Βοηθός Διευθυντής Κλινικής, θα ανέρχεται στα 1000 ευρώ μηνιαίως, ενώ εάν την αναλαμβάνει ιατρικός λειτουργός άλλου επιπέδου, θα ανέρχεται στο ήμισυ ετησίως.

Ο Υπουργός Υγείας, αναφορικά με τη στελέχωση των διαφόρων δομών στις Κλινικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε πως “είναι παραδεκτό ότι υπάρχει κακή κατανομή των ανθρωπίνων πόρων και δη των ιατρών στις διάφορες Κλινικές και ειδικότητες, υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες”.

“Στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις προκειμένου να βρούμε τους ειδικούς ιατρούς που χρειάζεται να υπηρετήσουν στο δημόσιο για να καλυφθούν οι σημερινές υπαρκτές ανάγκες των πολιτών και των ασθενών”, είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι το Υπουργείο Υγείας αντικρίζει θετικά και το αίτημα των συνδικαλιστών για παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων και σεμιναρίων, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τα οποία επιχορηγούνται από ιδιωτικές εταιρείες και προνοείται η άδεια επί καθήκοντι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, που δεν θα υπερβαίνει τις δέκα μέρες ανά κάθε λειτουργό, με συνθήκες, όμως, διαφάνειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στόχος είναι τον Ιούνιο του 2017 να αρχίσει η διαδικασία αυτή, η οποία περιλαμβάνει και τη σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικών ομάδων, πριν το τέλος του 2017, που θα διαχειριστούν το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Σε άλλη ερώτηση για το κόστος των δρομολογούμενων μέτρων, είπε ότι η επιπλέον προσαύξηση θα κοστίσει στο κράτος 1,5 εκατομμύρια ευρώ, το Επίδομα Ευθύνης, των εκτελών χρέη Διευθυντή Κλινικής, θα ανέλθει στις 400 χιλιάδες ευρώ και για τις 25 νέες προσλήψεις που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο, το κόστος είναι γύρω στο 1.1 εκατομμύρια

Για το θέμα της κάρτας προσέλευσης και αποχώρησης των ιατρών του δημοσίου από την εργασία τους, για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι επήλθε συμφωνία μέσω εναλλακτικού τρόπου διαπίστωσης του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης, η οποία αφορά χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες τηρείται ημερολόγιο χειρουργείου.

Ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι βάσει των συναντήσεων και επαφών που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών “θα εκληφθεί ως μια πολύ θετική ενέργεια από πλευράς του εργοδότη”.

Τέλος, ερωτηθείς, για το θέμα που ανέδειξε χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, για πεπαλαιωμένες συσκευές αιμοκάθαρσης, ο Υπουργός Υγείας,είπε ότι θα επιλυθεί “τάχιστα” και δεν είναι θέμα του δικού του Υπουργείου αλλά του Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων και συγκεκριμένα της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα