Αμμόχωστος: Συνεχίζεται η αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στον Πύργο του Οθέλλου, σειρά παίρνουν και άλλα μνημεία της Αμμοχώστου, με σκοπό την ανάδειξη της κοινής ιστορίας του νησιού, υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή προχωρά με τέσσερα έργα αποκατάστασης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η πρόοδος των εργασιών συντήρησης στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στα βορειοδυτικά της παλιάς πόλης, και στο τμήμα των ενετικών τειχών μεταξύ της Πόρτας της Θάλασσας και του προμαχώνα Άρσεναλ, παρουσιάστηκε

κατά τη διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης και διάσκεψης Τύπου, που διοργάνωσαν την Πέμπτη εκπρόσωποι της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών-Συνεργασία για το Μέλλον (UNDP-PFF) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016, υπό την επίβλεψη του UNDP και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των δύο αυτών έργων ανέρχεται περίπου σε 1,1 εκ. ευρώ, ενώ αν όλα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο.

Άλλα δύο έργα στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η προσφοροδότηση για την αποκατάσταση του προμαχώνα Ραβελίν, στο νοτιοδυτικό τμήμα των τειχών και σύντομα αναμένεται να τροχοδρομηθεί και η αποκατάσταση ενός συμπλέγματος τριών εκκλησιών και ενός τζαμιού στην περιοχή Μαρτινέγκο. Πρόκειται για την αρμένικη εκκλησία της Παναγίας, τις εκκλησίες της Αγίας Άννας και των Καρμελιτών, αλλά και το τζαμί των Βυρσοδεψών.

Η επικεφαλής του UNDP-PFF Τιτσιάνα Ζενάρο ανέφερε στις δηλώσεις της πως από το 2009, μέσα από τη συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή και την ΕΕ, έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθούν 15 έργα συντήρησης σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί. Άλλα πέντε έργα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ενώ έπονται ακόμη 15, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Συμπεριλαμβανομένων των μικρών παρεμβάσεων, ο συνολικός αριθμός των έργων ανέρχεται σε 64, είπε η κ. Ζενάρο.

Συμπλήρωσε ότι, μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς ανέρχεται περίπου σε 16,7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,7 εκ. προήλθαν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Παρόντες στην ενημερωτική επίσκεψη ήταν οι Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, καθώς και το μέλος της, Γλαύκος Κωνσταντινίδης. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι «μετά τον Πύργο του Οθέλλου αρχίζουμε μια μεγαλύτερη προσπάθεια στην Αμμόχωστο», καθώς βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας εργασίας, που περιλαμβάνει τα τέσσερα έργα αποκατάστασης.

Πρόσθεσε ότι η αντίληψη που επικρατεί στην Τεχνική Επιτροπή είναι πως ο πολιτισμός είναι κοινός και ότι δεν κάνουμε έργα που θα μετατραπούν σε μουσειακούς χώρους, αλλά θέλουμε η προσπάθεια να έχει απήχηση στον κόσμο και στην καθημερινή του ζωή. Σκοπός, είπε, είναι «όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να τα επισκέπτονται και να συνδεθούν και να ταυτιστούν με τα μνημεία αυτά, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της ιστορίας μας».

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής συνεχίζεται. «Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι και ενεργοί, ενόψει και κάποιων εξελίξεων που εύχομαι πολύ να προκύψουν», είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια μας» όσον αφορά την Αμμόχωστο, ενώ ανέφερε ότι έργα συντήρησης γίνονται και σε Λεμεσό, Πάφο αλλά και στην κατεχόμενη Μύρτου.

Παίρνοντας το λόγο ο Αλί Τουντζάι είπε ότι πολλοί πολιτισμοί άφησαν το σημάδι τους στην Αμμόχωστο. «Όλα τα μνημεία όλων των πολιτισμών που έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί μας αποτελούν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» είπε. Εξέφρασε παράλληλα την ευχή, το κλίμα συνεργασίας που επικρατεί στην Τεχνική Επιτροπή να διαδοθεί και σε άλλους τομείς, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Αγκουστίν Μόγια Κολοράντο δήλωσε πως είναι τιμή να συνεργάζεται ο οργανισμός που εκπροσωπεί με την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP. «Είναι ξεκάθαρο για εμάς και ελπίζω και για τον υπόλοιπο κόσμο, πως η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά δίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας όλων των Κυπρίων για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του νησιού» είπε και ανέφερε πως η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Εκπροσωπώντας την ομάδα εργασίας που διεξήγαγε τις μελέτες του έργου, ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Πίττας χαρακτήρισε τον προμαχώνα Μαρτινέγκο «εξαίρετο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής». Είπε ότι ο προμαχώνας σε σχήμα βέλους εξέχει από την τάφρο και χρησίμευε για την προστασία της πόλης, τόσο από επιθέσεις από θαλάσσης, όσο και από επιθέσεις από τη στεριά.

Πρόσθεσε ότι σκοπός της εργασίας είναι η συντήρηση του μνημείου και η εκτέλεση των ελάχιστων εργασιών, ώστε να αποκατασταθεί η αντοχή και η ανθεκτικότητά του. Αυτό, συνέχισε, θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές να κάνουν μια πλήρη αποκατάσταση του μνημείου. Οι τρέχουσες εργασίες περιλαμβάνουν επισκευές στα τείχη, απομάκρυνση των νερών της βροχής, αλλά και αντικατάσταση παλιότερων επεμβάσεων, όπως πλάκες από σκυρόδεμα που είχαν τοποθετηθεί στο μνημείο.

Ο κ. Πίττας ανέφερε ακόμη πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αποκατάσταση έχουν την ίδια προέλευση με τα υφιστάμενα υλικά του μνημείου, ενώ ειδικά για τις πέτρες που προστίθενται σε αυτό προηγήθηκαν έρευνες και δοκιμές. «Η φιλοσοφία της επέμβασης είναι να υπάρχει σεβασμός στις αξίες του μνημείου», είπε.

Είπε τέλος ότι ο χώρος του προμαχώνα προσφέρεται μελλοντικά και για εκδηλώσεις, ενώ στο μνημείο θα τοποθετηθούν επεξηγηματικά πάνελ και προστατευτικά κιγκλιδώματα για τους επισκέπτες, όπως θα υπάρξουν και πρόνοιες για την προσβασιμότητα του χώρου από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα