Αλληλεγγύη: Η ταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ είναι ανατριχιαστική

«Η ταύτιση Συναγερμού - ΑΚΕΛ στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Γενεύης και στα επιχειρήματα που αναπτύσσουν γύρω από το θέμα, είναι ανατριχιαστική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε μια σειρά από «πραγματικότητες», οι οποίες μιλάνε από μόνες τους. Αυτές είναι:

- Καθιερώθηκε δεύτερο διαπραγματευτικό τραπέζι, αυτό της πενταμερούς για θέματα Ασφάλειας – Εγγυήσεων, χωρίς να διασφαλιστεί ούτε η συμμετοχή

της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να αποφευχθεί η αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη. Το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών μετά το πέρας της Διάσκεψης μιλά από μόνο του και δεν κάνει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας πάγιος τουρκικός στόχος επετεύχθη.

- Κατατέθηκε χάρτης από την τουρκική πλευρά για το εδαφικό, στον οποίο η Άγκυρα ζητά ακόμη και εδάφη που είναι ελεύθερα σήμερα, όπως ο Πύργος Τηλλυρίας, για να δώσει πίσω στους νόμιμους κατοίκους της μέρος της Αμμοχώστου. Οι πανηγυρισμοί για την κατάθεση χάρτη, χειρότερου από αυτόν του Σχεδίου Ανάν που απέρριψε ο κυπριακός λαός, είναι και ενδεικτικοί προθέσεων για την παραπέρα διαπραγμάτευση, άσχετα εάν ο Πρόεδρος τον κατήγγειλε ήδη ως απαράδεκτο.

- Η πείσμων διεκδίκηση από πλευράς της Τουρκίας για εκ περιτροπής Προεδρία είναι άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της κακοδαιμονίας της. Ουσιαστικά πρόκειται για διχοτόμηση της Εκτελεστικής Εξουσίας και επιβεβαίωση της συγκυριαρχίας.

- Δεν υπήρξε ακτίνα συμφωνίας στα υπόλοιπα κεφάλαια, που αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση διάσκεψης, ή εάν υπήρξε, σίγουρα είναι πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει τα εξής:

- Το Εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, που να φτάνει στο σημείο ακόμη και «ωραιοποίησης» δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογηθεί η όποια πολιτική.

- Οι κόκκινες γραμμές στο κεφάλαιο Ασφάλεια – Εγγυήσεις είναι ξεκάθαρες. Ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να αποδεχθεί αναθεώρηση της συνθήκης Εγγυήσεων αλλά μόνο κατάργηση της, η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε σύστημα Ασφαλείας και τα στρατεύματα της πρέπει να αποχωρήσουν πλήρως από την Κύπρο, και η ίδια να εγκαταλείψει τις όποιες επιδιώξεις της για αποκόμιση οφελών από τον φυσικό πλούτο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα