Αλλάζει η καταβολή του ειδικού φόρου των τραπεζών

Νομοσχέδιο που αφαιρεί τις συνεισφορές των εμπορικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης από τις εισφορές στο εθνικό ταμείο εξυγίανσης, επανακατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Με την τροποποίηση του περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος Νόμου, η κυβέρνηση στοχεύει στο να αφαιρέσει το μειονέκτημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες οι οποίες καταβάλλουν

δύο τέλη, ένα για το εθνικό ταμείο εξυγίανσης και ένα για το ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης (SRF), ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές καταβάλλουν μόνο ένα τέλος στον SRF.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, διότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προνοούσε έσοδα στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Το νέο νομοσχέδιο κατανέμει τα ποσά που καταβάλλουν οι τράπεζες κατά τρόπο που να υπάρχει ροή εσόδων και στο πάγιο ταμείο.

Ειδικότερα, από τα συνολικά €80 εκατομμύρια που αναμένεται να καταβληθούν από τις εμπορικές τράπεζες το 2017, τα €20 εκατομμύρια θα καταβληθούν στο SRF και θα αφαιρεθούν από τις εισφορές των τραπεζών στο εθνικό ταμείο. Από το εναπομείναν ποσό των €60 εκατομμυρίων, τα 35/60 (€35 εκατ.) θα καταβάλλονται στο εθνικό ταμείο εξυγίανσης και τα υπόλοιπα 25/60 (€25 εκατ.) θα καταβάλλονται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Το ειδικό τέλος υπολογίζεται ως ποσοστό επί των καταθέσεων σε κάθε εμπορική τράπεζα.

Η καταβολή στο εθνικό ταμείο εξυγίανσης θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των €175 εκατ,. το οποίο καταβλήθηκε στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της δεύτερης κεφαλαιακής στήριξης το 2015.

Ροή εσόδων για το πάγιο ταμείο

Εξηγώντας το νομοσχέδιο, ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Υπουργείο Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών πως η διαφορά ήταν ότι στην πρόταση Δεκεμβρίου, η εισφορά στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας ήταν μηδενική.

Ο στόχος, εξήγησε, είναι οι κυπριακές τράπεζες να μην τίθενται σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, οι συνολικές εισφορές στο SRF για την Κύπρο ανέρχεται σε περίπου €110 εκατ. μέχρι το 2024. Ωστόσο, η τάση της ετήσιας εισφοράς στο ευρωπαϊκό ταμείο είναι καθοδική, ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα έσοδα που θα παραμένουν στο πάγιο ταμείο θα αυξάνονται.

Ο Πρώτος Ανώτερος λειτουργός του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Κρονίδης είπε από την πλευρά του πως η ουσία του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι να αποφευχθεί η διπλή εισφορά σε δύο ταμεία, ένα εθνικό και ένα ευρωπαϊκό, που έχουν τον ίδιο σκοπό.

Εξήγησε, άλλωστε, πως αν προκύψει ανάγκη εξυγίανσης, τα κεφάλαια θα καταβληθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο και όχι από το εθνικό.

Ο κ. Κρονίδης επεσήμανε ακόμη πως η εισφορά των 25/60 τερματίζεται όταν συμπληρωθούν τα €175 εκατ. που καταβλήθηκαν στον Συνεργατισμό, οπότε ολόκληρος ο ειδικός φόρος θα καταβάλλεται στο πάγιο ταμείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα