Ακιντζί: Μετά τη λύση η μετάβαση στο ευρώ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι NTV, ανέφερε ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν στα κατεχόμενα για τη διαδικασία μετάβασης στο ευρώ και την τελωνειακή ένωση θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λύση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε στο κανάλι ο κ. Ακιντζί, ξεκίνησαν τεχνικές εργασίες στα κατεχόμενα ώστε να αρχίσει

η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ, προσθέτοντας ότι χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση επιτροπής για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την ΕΕ για τις εργασίες αυτές.

Σύμφωνα με το κανάλι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή λύση στο Κυπριακό θα φτάσουν στα κατεχόμενα ειδικοί από την ΕΕ. Αναφέρεται ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες για μετάβαση στο ευρώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστούν με τις τελωνειακές διαδικασίες της ΕΕ. Ωστόσο, οι εργασίες προσαρμογής θα τεθούν σε ισχύ έπειτα από την λύση του Κυπριακού, διευκρίνισε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφώνησαν να ιδρυθεί μια επιτροπή για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για μετάβαση στο ευρώ το συντομότερο έπειτα από την άφιξη των ειδικών από την ΕΕ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το "ναι". "Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα γίνει η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα", ανέφερε.

Όπως είπε στο θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την "πράσινη γραμμή".

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι και στις επαφές του στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση ενώ χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση ad hoc επιτροπής.

Πηγη: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα