Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος

Η Κύπρος κατέγραψε το πιο πλήρες αρχείο στοιχείων αναφορικά με την πάταξη ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών, από τις συνολικά δώδεκα χώρες που αξιολογήθηκαν, αφήνοντας πίσω χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες, και παραχώρησε στη «Σημερινή» η παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», η οποία έχει ως κύριο στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Η έκθεση τιτλοφορείται

ως «Άκρως απόρρητη έρευνα οικονομικού εγκλήματος». Περιλαμβάνει ειδική ενότητα για τη χώρα μας που καταγράφει ιδιαίτερα θετικές αναφορές για τους χειρισμούς της στον τομέα πάταξης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Εξ αυτών και η αναφορά πως οι επί τόπου έλεγχοι των αρμοδίων Αρχών για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος είναι αυξημένοι τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Οι επισημάνσεις της Διεθνούς Διαφάνειας έχουν τη σημασία τους, δεδομένου πως η Κύπρος είχε δεχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, έντονη αμφισβήτηση και επικριτικά σχόλια για το εν λόγω ζήτημα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Τα κύρια ευρήματα για την Κύπρο

Στην έκθεση που κατέχει η «Σ», σημειώνεται πως η Κύπρος παραχώρησε το πιο ολοκληρωμένο αρχείο για την πάταξη ξεπλύματος παράνομου χρήματος, «με τις διαθέσιμες πληροφορίες να αφορούν τους 14 από τους 20 σχετικούς δείκτες». Στον μοναδικό τομέα που δεν εντοπίστηκαν καθόλου στοιχεία ήταν εκείνος που αφορά στα νομικά πρόσωπα.

Η Διεθνής Διαφάνεια σημειώνει, επίσης, ότι η Κύπρος «αποστέλλει και δέχεται ένα πολύ μικρό αριθμό αιτημάτων που σχετίζονται με την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, ακόμα και σε σχέση με το μικρό μέγεθος της οικονομίας της». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι κατά το 2012 τα εξερχόμενα σχετικά αιτήματα ήταν μόνο πέντε, ενώ μικρός ήταν και ο αριθμός των εισερχόμενων αιτημάτων και συγκεκριμένα 26. Προστίθεται ότι ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης της χώρας μας στα αιτήματα έχει βελτιωθεί σήμερα στις 120 ημέρες, σε σύγκριση με τις 150 μέρες, που ήταν ο χρόνος ανταπόκρισης το 2010.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι επί τόπου έλεγχοι των αρμοδίων Αρχών για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος είναι αυξημένοι τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπ' όψιν το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Οι έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, να επιβληθούν πρόστιμα 170,000 ευρώ και 215,000 το 2012 και 2011, αντίστοιχα. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο 5000 ευρώ το 2013. Σημειώνεται, δε, ότι εκκρεμούσε η πλειοψηφία των υποθέσεων, όταν δημοσιοποιείτο η εν λόγω έκθεση.

Θετική για το νησί μας και η διαπίστωση ότι ήταν «πολύ αυξημένος ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος το 2014. Το 1/5 των υποθέσεων κατέληξε σε ποινικές διώξεις», τονίζεται στην έκθεση. Οι κύριοι παροχείς στοιχείων, σημειώνεται στην έκθεση, είναι η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και οι αξιολογήσεις της Moneyval.

«Λασπολογίες από ανταγωνιστές τα περί ξεπλύματος»

Τα ευρήματα της παγκόσμιας έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας σε σχέση με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος στη χώρα μας, κλήθηκε να σχολιάσει στην εφημερίδα μας ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας» (Κύπρος), Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Μάριος Σκανδάλης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κύπρος κατέγραψε το πιο πλήρες αρχείο στοιχείων/στατιστικών, αναφορικά με την πάταξη ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών με τις διάφορες άλλες χώρες και Αρχές από όλο το δείγμα χωρών που αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένες Βασίλειο, η Γερμανία, κ.ά.

Αυτό το γεγονός σε συνάρτηση με το ότι η Κύπρος διαθέτει από το 2013 το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο καταπολέμησης ξεπλύματος παράνομου χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας ίσως και την πιο αξιόλογη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα εφαρμογής πλαισίων διαφάνειας, όπως αυτό του FATCA και CRS, επιβεβαιώνει πέραν πάσας αμφιβολίας πλέον ότι η Κύπρος είναι ένα από τα πιο ασφαλή και διαφανή κέντρα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη», δήλωσε κ. Σκανδάλης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Κύπρος έχει κατηγορηθεί έντονα, στο παρελθόν κυρίως, από Ευρωπαίους αξιωματούχους, για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και ότι ενεργεί ως φορολογικός παράδεισος για ξένες εταιρείες, ο Μάριος Σκανδάλης ανέφερε: «Δυστυχώς, ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από μια έντονη ανταγωνιστικότητα ιδίως από ευρωπαϊκά κράτη με τα ίδια χαρακτηριστικά του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, όπως η Κύπρος.

Συνεπώς οι συγκεκριμένες αβάσιμες κατηγορίες, που σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για λασπολογίες, αποτελούν μέρος αυτού του ανταγωνισμού. Τα συγκεκριμένα ευρήματα τής έρευνας, καθώς επίσης τα πιο πάνω στοιχεία αλλά και πλειάδα άλλων, όπως ότι η Κύπρος δεν αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στη λίστα φορολογικών παραδείσων που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ότι ο Ο.Ο.Σ.Α αναγνωρίζει την Κύπρο ως συμμορφωμένη σε ευρεία βάση, κλπ., απορρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις κατηγορίες».

*Διαβάστε περισσότερα στην κυριακάτικη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα