Αύξηση φωλιοποίησης των χελωνών στην Κύπρο

Πάνω από 1.500 φωλιές χελωνών φέτος με την βοήθεια του έργου, που επιτελεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η λειτουργός του Τμήματος, Μελίνα Μάρκου σημειώνει, ότι το πρόγραμμα θεωρείται από τα καλύτερα στη Μεσόγειο.

Μιλώντας για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Αλιείας η κ. Μάρκου αναφέρει ότι το πρόγραμμα, το οποίο άρχισε από το 1978, εφαρμόζεται κάθε χρόνο από τον Μάιο ως το Οκτώβρη και καλύπτει τις παραλίες της προστατευόμενης περιοχής της Λάρας – Τοξεύτρας, την περιοχή Natura

2000 όπου βρίσκεται η Πόλις – Γιαλιά αλλά και την υπόλοιπη Κύπρο, όπου έχει σποραδική ωοτοκία.

«Το 2015 είχαμε περίπου 1.260 φωλιές και για την Πράσινη και για την Καρέττα», αναφέρει σε ερώτηση για τον αριθμό των χελωνών τα τελευταία χρόνια.

Προσθέτει ότι «το 2016 μέχρι τώρα, με την περίοδο να μην έχει τελειώσει ακόμη, οι φωλιές είναι πάνω 1.500».

Η κ. Μάρκου σημειώνει ότι «και για τις δύο χελώνες έχουμε μια αύξηση φωλιοποίησης». Στις πράσινες τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αυξομείωση, ενώ η Καρέτα δείχνει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνει.

Σε ερώτηση που οφείλεται η αύξηση απαντά «στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται». Η αύξηση, εξηγεί, «φαίνεται μετά από 20 με 25 χρόνια που λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής μιας χελώνας». Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των χελωνών σε κάθε φωλιά λέει ότι συνήθως βγαίνουν 80 – 100 χελωνάκια ανά φωλιά.

Ενημερώνει παράλληλα ότι στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta).

Στη Μεσόγειο, αναφέρει, οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία. Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ίδια στη λίστα του IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), η χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) χαρακτηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως vulnerable (ευάλωτη) ενώ η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) ως endangered (απειλείται με εξαφάνιση).

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κύπρος, η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στη Μεσόγειο προστασίας και διαχείρισης των θαλάσσιων χελωνών». Σύμφωνα με την ίδια επιλέγηκε ανάμεσα στα καλύτερα προγράμματα προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν στην λίστα Natura 2015 Award Finalists.

«Έχουμε τις πιο πολλές αυξήσεις σε χελώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», σημειώνει. Γι αυτό, προσθέτει, «όταν πάμε στο εξωτερικό η Κύπρος χρησιμοποιείται ως παράδειγμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα