Αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχούντες για τη λύση

Ο Μακάριος αποδέχτηκε την διπεριφερειακή ομοσπονδία με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών και με επιστροφή των εκτοπισμένων. Αργότερα με τις δολοπλοκίες των Τούρκων και των συνεργατών τους η διπεριφερειακή ομοσπονδία αντικαταστάθηκε, ακόμα και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τη Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητυα. Η ηγεσία του και ο κυπριακός λαός, που φλεγόταν και φλέγεται για λύση αποδέχτηκαν την ορολογία.

Σημασία είχε το περιεχόμενο και όχι η ονοματολογία. Οι διεργασίες που ακολούθησαν,

με την μαγική επέμβαση του λόρδου Χάνι και του θλιβερού Ντε Σότο, έφεραν το σχέδιο Ανάν. Σκοπός ήταν να πάρει η Τουρκία ότι ζητούσε και η Κύπρος να γίνει προτεκτοράτο της. Οι δολοπλόκοι Βρετανοί εξασφάλιζαν τις βάσεις τους στο διηνεκές και τους προσέθεταν υφαλοκρηπίδα. Ο Κυπριακός λαός απέρριψε το απεχθές σχέδιο, που ήταν η χειρότερη μορφή μιας Δ.Δ.Ο. Από τότε άρχισαν πολλοί να απορρίπτουν και την Δ.Δ.Ο.

Πολλοί κατηγορούν το Τάσσο, ότι ήταν ο πρώτος που αποδέχτηκε εγγράφως τη Δ.Δ.Ο. με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Παραλείπουν όμως, ότι ο Τάσσος με την επιστολή Καμπάρι, πέτυχε να αποδεχτούν οι Τούρκοι την έναρξη διαπραγματεύσεων, για να ξεκαθαρίσουν οι όροι και να καθοριστεί μια νέα βάση για τις διαπραγματεύσεις για λύση. Ἐτσι ο Τάσσος έβαλε στις διαπραγματεύσεις «το σωστό περιεχόμενο». Φυσικά αυτό δεν έγινε κατορθωτό να προχωρήσει, κυρίως λόγω FOCUS.

Από τη δύσκολη θέση έβγαλαν τους Τούρκους οι διάδοχοι του Τάσσου. Ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης παρέκαμψαν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και με τις δικές τους συμφωνίες της 23ης Μαρτίου 2008 και της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ικανοποίησαν πλήρως τους Τούρκους για τη Δ.Δ.Ο. Ο Χριστόφιας έκαμε απαράδεκτες παραχωρήσεις, που ακύρωσαν το σωστό περιεχόμενο και ανέμενε μάταια αντίδωρα από τον Ταλάτ. Ο Αναστασιάδης προχώρησε ακόμα πιο πέρα. Αποδέχτηκε διαχωρισμό της κυριαρχίας, ώστε να «προέρχεται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους», αποδέχτηκε την εσωτερική ιθαγένεια και το δικαίωμα στα συνιστώντα κράτη να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Με την εφαρμογή διαφόρων μέτρων δημιουργίας καλού κλίματος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναβάθμισε το παράνομο κράτος και τον ηγέτη του. Ἐτσι ο λαός κατανοεί ότι προχωρούμε σε μια Δ.Δ.Ο., που θα είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση. Για την επιστροφή εδαφών, ούτε λέξη ακόμα.

Μπορούμε, λοιπόν, με βεβαιότητα να πούμε, ότι ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης με τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις τους, με την αναβάθμιση του Ακκιντζί, με το καλόπιασμα της Ἀγκυρας, που θεωρεί την Κ.Δ. εκλιπούσα, έκαμαν τους Ελληνοκυπρίους να κατανοήσουν τι επιδιώκει η Τουρκία. Ὀλοι έχουμε ήδη κατανοήσει ότι η Δ.Δ.Ο., που διαπραγματεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης είναι χειρότερη από την σημερινή παράνομη διχοτόμηση. Θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση και τον έλεγχο της Τουρκίας στην Κύπρο, που θα γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας. Με την αποδοχή της πενταμερούς, χωρίς τη συμμετοχή της Κ.Δ. συνθηκολόγησε πλήρως και σήκωσε τα χέρια ψηλά. Ο Ακκιντζί κατάφερε να βάλει στην εντατική και σε καταστολή την Κ.Δ. που φαίνεται ότι με τις ενέργειες Αναστασιάδη και την ανοχή του ΑΚΕΛ πνέει τα λοίσθια.

Για τούτο καθημερινά αυξάνονται εκείνοι που απορρίπτουν τη Δ.Δ.Ο., που διαπραγματεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Η λύση, έστω κι αν είναι Δ.Δ.Ο., πρέπει να τερματίζει την κατοχή. ‘Οχι να καταργεί τη Κ.Δ. και να νομιμοποιεί την κατοχή. Πολλοί αντιλαμβάνονται, ότι η λύση ΔΔΟ που καταρτίζεται αποτελεί νόμιμη διχοτόμηση και νομιμοποίηση της κατοχής. Είναι το πρώτο στάδιο της επανάκτησης, που έθεσε ως στόχο η Τουρκία. Για τούτο ο λάος πρέπει να επαγρυπνεί.

Δεν θα παραμείνει απαθής και να στέκει σαν μεθυσμένο κοτόπουλο, κάτω από το γιαταγάνι του Ερντογάν, αναζητώντας κηδεμόνα, χωρίς την Κ.Δ. που αποτελεί την έπαλξη του αγώνα του. Η Δ.Δ.Ο. που διαπραγματεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης είναι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης, η μονιμοποίησης της κατοχής και το πρώτο βήμα για τουρκοποίηση της Κύπρου. Για τούτο το ΟΧΙ μας πρέπει θα είναι βροντερό, διαφορετικά θα χάσουμε την Κύπρο και θα είμαστε «επισκέπτες» στην Ελλάδα.

O Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα