Αυξάνεται δραματικά ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα στην Κύπρο

Oι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα είναι το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων ή θηλωμάτων (HPV: Human Papilloma Virus).

Περί αυτού ενημέρωσε τους πολίτες ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πρόληψης του Καρκίνου (ΚΥ.ΣΥ.ΠΡΟ.Κ.) και το Κέντρο Μέντελ για Βιοιατρικές Επιστήμες με την ευκαιρία της εβδομάδας διαφώτισης για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα ενημερώνουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την περίοδο 1998-2012 καταγράφηκαν στην

ελεύθερη Κύπρο από το αρχείο καρκίνου της Κυπριακής Δημοκρατίας 517 καρκίνοι του στοματοφάρυγγα (C00-C14) εκ των οποίων 336 σε άνδρες και 181 σε γυναίκες.

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα παρουσιάζει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια: ενώ την περίοδο 2001-2006 καταγράφηκαν 180 περιστατικά, την περίοδο 2007-2012 καταγράφηκαν 262 περιστατικά, που αντιστοιχεί σε αύξηση 46% σε 6 χρόνια.

Αναφέρει ότι διεθνώς θεωρείται ότι ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί αυτή την αύξηση είναι τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα μόλυνσης από τον ιό HPV και προσθέτει ότι τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του στοματοφάρυγγα είναι η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η καλή στοματική υγιεινή, η τακτική εξέταση από οδοντίατρο, και η διεξαγωγή της εξέτασης HPV DNA test από εγγεγραμμένο κλινικό εργαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα