Αυστρία:Τα έθιμα των Χριστουγέννων δεν έχασαν την λάμψη τους

Στο συμπέρασμα, πως για τους Αυστριακούς, τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων δεν έχουν χάσει τίποτε από τη λάμψη τους με τη σημερινή ημέρα της Παραμονής να θεωρείται από την μεγάλη πλειονότητα η "ιερότερη", αλλά και η πλέον "παραδοσιακή" της χρονιάς καταλήγουν στις αποψινές εκτιμήσεις απολογισμούς τους αρκετά αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.

Ωστόσο, παραπέμποντας στην συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση τέτοιων επετείων, ένας στους τρεις Αυστριακούς θεωρεί ότι η "Άγια Νύχτα" έχει "χάσει" την αυθεντικότητα και την λαμπρότητά της.

Σε ένα

ποσοστό 90% οι Αυστριακοί γιορτάζουν την αποψινή βραδιά μπροστά από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έχει "στολιστεί" μόλις μερικές ώρες νωρίτερα το μεσημέρι, ένα "καθήκον" που σε δύο από τα τρία σπίτια έχει αναλάβει η νοικοκυρά, με τη συμμετοχή των παιδιών να περιορίζεται σε ένα ποσοστό 25% (σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές).

Το 75% των Αυστριακών γιορτάζουν σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα 22% είναι καλεσμένοι σε συγγενείς ή φίλους -περιβάλλον που σε μέσο όρο περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα αλλά ένα ποσοστό 3,5%, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 300.000 πρόσωπα, θα περάσουν τη βραδιά μόνοι τους.

Για την αγορά του (φυσικού) χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο είναι πάντα ένα από τα διάφορα είδη έλατου που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, οι Αυστριακοί φέρεται να έχουν ξοδέψει εφέτος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την αγορά δώρων έχουν ξοδευτεί μέσα στις προηγούμενες ημέρες, πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα φέρεται να γίνεται μέσω μηνυμάτων SMS, σε ποσοστό 33%, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν σταλεί ήδη σήμερα το απόγευμα μεταξύ 17.00 και 18.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις επικαλούμενες από τα αυστριακά ΜΜΕ έρευνες, γύρω στις 850.000 Αυστριακοί (στο σύνολο των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων στη χώρα), αναμένεται να παρακολουθήσουν μέσα στο εορταστικό τριήμερο (σήμερα, αύριο και μεθαύριο) κάποια εκκλησιαστική λειτουργία σε ρωμαιοκαθολικό ναό, ενώ σήμερα τα μεσάνυχτα ένα μεγάλο ποσοστό αναμένεται να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση τη λειτουργία από το Βατικανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα