Αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία σε Κύπρο, Ολλανδία, Ισπανία

Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, αυτοκινήτων, ρολογιών, μετρητών και εγγράφων, προχώρησαν χθες οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συντονισμένης από την Eurojust επιχείρησης, που διεξήχθη στις τρεις χώρες.

Η επιχείρηση οδήγησε σε έρευνες σε 10 κατοικίες και εταιρείες στα τρία κράτη μέλη, που αποκάλυψαν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία από το 2009 μέχρι σήμερα που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση

της Eurojust, η οποία και εξασφάλισε τον κατάλληλο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ των εθνικών ερευνών και την παροχή πλήρους νομικής και επιχειρησιακής βοήθειας σε όλες τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές, η Eurojust δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού στις εγκαταστάσεις της στη Χάγη για να συντονίσει την από κοινού εκτέλεση των συλλήψεων, των αναζητήσεων και των κατασχέσεων στις τρεις χώρες.

Ο στόχος ήταν να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ όλων των δικαστικών και διωκτικών αρχών.

Οι κοινές επιχειρήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα, αναφέρει η Eurojust, των ερευνών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φορολογική απάτη που ξεκίνησε η Υπηρεσία Φορολογικής Έρευνας και Πληροφοριών (FIOD).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurojust, οι ολλανδικές αρχές ειδοποιήθηκαν από την ασυμφωνία μεταξύ των καταθέσεων και των αναλήψεων που πραγματοποιήθηκαν με χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και των νομίμως αποκτηθέντων και αναφερόμενων εσόδων.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό και συνδέονταν με ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς που περιλάμβαναν πολλές ολλανδικές και διεθνείς εταιρείες, για να κρύψουν τις πηγές των κεφαλαίων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα