Αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα για την Ελλάδα

Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ενόψει και του νέου κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» δίνουν και παίρνουν, επικεντρώνοντας τις αναλύσεις στο τι θα συμβεί αν υπάρξει και νέο ναυάγιο.

Σύμφωνα με το τελευταίο «σενάριο τρόμου», το οποίο δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung,

αν υπάρξει και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, τότε την Παρασκευή θα οδηγηθούμε σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αναφέρεται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει ακόμη και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι η συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη θα είναι σχεδόν αδύνατη και παραθέτει τα τρία επόμενα βήματα που θα «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο την Αθήνα έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ειδικό νόμο, που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Στην περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί και δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταλήγει η εφημερίδα.

Προς αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζουν γερμανικές πηγές, αν τελικά διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει για άλλη μια φορά πολιτική λύση, επιδιώκοντας παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Νοέμβριο και χρηματοδότηση της τάξεως των 25 - 35 δισ. ευρώ. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο Reuters διέψευσε το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε, εξάλλου, στο πρακτορείο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλες πληροφορίες με μονομερή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, θα δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο και η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη αναμένεται ότι θα καταλήξει σε «φιάσκο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σενάριο των εξελίξεων φέρεται να είναι προδιαγεγραμμένο και να έχει διαμορφωθεί σε παρασκηνιακές άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.

Tελευταία προσπάθεια στο Euro Working Group

Σ’ αυτό το πλαίσιο αποτελέσματα δεν αναμένονται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η οποία αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων και υπέρβασης του αδιεξόδου, αλλά η αρνητική έκβαση της θεωρείται, περίπου, δεδομένη απ’ όλες τις πλευρές. Μετά και τη νέα άκαρπη προσπάθεια, το Eurogroup θα επισφραγίσει την ανεπιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν πρόκειται να καταλήξουν σε αποφάσεις επί του ελληνικού ζητήματος την Πέμπτη.

Η σκυτάλη θα περάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σύνοδος Κορυφής και μυστική σύσκεψη

Το σενάριο, που φέρεται να έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση του προβλήματος, προβλέπει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί άτυπη μυστική σύσκεψη, στην οποία θα παρίστανται εκπρόσωποι των Θεσμών, όχι, όμως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί θα αποφασισθεί να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον για 4 μήνες, ίσως και για έξι, ώστε αντιμετωπισθεί στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Η απόφαση θα συζητηθεί και τυπικά θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αισιοδοξία από το Λευκό Οίκο

Αισιοδοξία ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, χωρίς να υπάρξει περιττή αστάθεια στις χρηματαγορές, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών. Εξηγώντας τους λόγους της αισιοδοξίας της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, είπε πως όλες οι πλευρές, που κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζουν το διακύβευμα του να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση.

Μπορεί, λοιπόν, πρόσθεσε, να είναι δύσκολο να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων όσοι βρίσκονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως και οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, με τρόπο που θα οδηγήσει σε μία συμβιβαστική συμφωνία.

Έτοιμη για Grexit η Ευρωζώνη

Έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη παραδέχθηκε το μέλος της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι. Ερωτηθείς για το κόστος του Grexit ο κ. Νοβότνι περιορίστηκε να δηλώσει ότι κάθε αρμόδιος θεσμός και οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, υπέδειξε με νόημα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι' αυτήν υπερβολικά.

Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο Νοβότνι περιορίστηκε να πει: "Έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό, στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε".

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι δραματική, όμως, σε περίπτωση που σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη της, η ΕΚΤ έχει, πλέον, όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να διαχειριστεί την επακόλουθη κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία και θα πρέπει να κάνει «τα επόμενα βήματα».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επαναβεβαιώνοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι «φερέγγυες» και διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, αν η Φρανκφούρτη θα σταματήσει την παροχή ELA, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει τα χρέη της προς τους επίσημους πιστωτές αυτό το καλοκαίρι, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως δεν θέλει να εικοτολογήσει για ενδεχόμενο μη πληρωμής.

Προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έγκαιρη πληρωμή όλων των υποχρεώσεών της.

Βαρουφάκης: Μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους αδύναμους Έλληνες

Μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Έλληνες, λες και δεν έχουν χτυπηθεί πέντε χρόνια τώρα, λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση, λες και το ΕΚΑΣ ήταν το πρόβλημα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη σκοτοδίνη της κρίσης τόνισε σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι δανειστές απαιτούν να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να φορολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα με 23%, ώστε αυτά τα χρήματα να τα ρίχνουμε για χρόνια πολλά στη 'μαύρη τρύπα' του χρέους δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τη ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι, ΕΊΠΕ, αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη, αλλά δεν θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα κατηγόρησε τους δανειστές ότι προσποιούνται, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πιστεύει ότι με τα μέτρα που προτείνουν θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Μάλιστα τους καταλόγισε «διγλωσσία», υποστηρίζοντας ότι άλλα λένε δημοσίως και άλλα στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα