SOS Συνδέσμου Υδρογονανθράκων για τις αποφάσεις στη Λάρνακα

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του γεωτρητικού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ, εκπέμπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Υδρογονανθράκων, απευθύνοντας έκκληση προς τις τοπικές αρχές της Λάρνακας, να αποδεχθούν το αίτημα της εταιρείας Total για παράταση στη χρήση των εγκαταστάσεων της MedServe στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Πρέοδρος του Συνδέσμου, Άντης Βαρωσιώτης, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας της Λάρνακας για το

θέμα. Η Λάρνακα παραδέχθηκε, είναι επιφορτισμένη και με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου και θέση του Συνδέσμου είναι πως αυτές θα πρέπει άμεσα να μετακινηθούν.

Παράλληλα είπε πως αυτό που χρειάζεται να γίνει στη Λάρνακα, είναι ένα ρυθμιστικό σχέδιο για χωροθέτηση του Λιμανιού, ώστε το λιμάνι να μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο ορθολογιστικό και συγκεκριμένο.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν τέτοιοι είδους εγκαταστάσεις με την τουριστική ανάπτυξη του Λιμανιού και τα σχέδια που υπάρχουν για Μαρίνα, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα αλλά και στο γειτονικό Ισραήλ.

Εξάλλου σημείωσε, οι εγκαταστάσεις αυτές δεν αποτελούν εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας, αλλά υπηρεσίες logistics οι οποίες παρέχονται με υψηλές προδιαγραφές. Την ίδια ώρα είπε οι εταιρείες έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων προς την πόλη της Λάρνακας.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα μιας αρνητικής απάντησης στο αίτημα παράτασης από τον Δήμο της Λάρνακας, απάντησε ότι θα πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που θα εκτροχιάσει το γεωτρητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου πρόσθεσε όπως είναι γνωστό, η εταιρεία Total, προγραμματίζει γεώτρηση στο οικόπεδο 11, εντός του επόμενου εξαμήνου.

Ιδανικά ανέφερε ο Άντης Βαρωσιώτης, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός High Level Master Plan για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Κύπρου, ώστε τα θέματα αυτά να πάρουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα βοηθήσει και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να σχεδιάσουν το μέλλον τους στο νησί.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 18.30, μετά την αναβολή που αποφασίστηκε. Οργανωμένα σύνολα, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και δημότες της Λάρνακας, έχουν ενστάσεις στον να δοθεί παράταση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο επιβαρύνει περιβαλλοντικά την πόλη και επαρχία Λάρνακας και εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα