Καταρρέει η παιδεία - Επιστολή Πρύτανη προς Αναστασιάδη

Τραγική είναι η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία στην Κύπρο, όπως διαπιστώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η παιδεία «διέρχεται μια περίοδο πλήρους κατάρρευσης, δεδομένου ότι το επίπεδο του δημόσιου Γυμνασίου και Λυκείου έχει πλέον πραγματικά φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Ο Πρύτανης

στην επιστολή του αναφέρει ότι οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν πρόβλημα ακόμη και με τα ελληνικά ενώ το επίπεδο τους στα μαθηματικά είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχαν οι μαθητές στη δεκαετία του '90.

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική όμως αναστρέψιμη, αν γίνουν οι σωστές ενέργειες. Απέδωσε το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση του συστήματος του Ενιαίου Λυκείου, λέγοντας ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, απορρύθμισε την παιδεία, την αποσυντόνισε, τη μετέτρεψε σε ένα κακόγουστο συνδικαλιστικό πάρτι. Ερωτηθείς αν η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, απάντησε ότι «ναι, αλλά όχι σε μια βδομάδα. Αποτελέσματα θα δούμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όσο πιο νωρίς αρχίσει η αλλαγή, τόσο το καλύτερο». Πρόσθεσε ότι στην παιδεία βλέπεις τη βελτίωση μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, ο Πρύτανης εισηγείται σειρά διορθωτικών μέτρων προς αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη Μέση Εκπαίδευση.

Εισηγείται, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κατάργηση των καταλόγων διοριστέων και τη δημιουργία νέου συστήματος πρόσληψης βάσει αξιόπιστων εξετάσεων, την κατάργηση του ενιαίου Λυκείου και την επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα, την αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών, την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με καθαρά αξιοκρατικά και όχι ηλικιακά κριτήρια, την επέκταση της σχολικής περιόδου κατά 15 μέρες, την υποχρεωτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ανάγκες της εποχής.

Αυτούσια η επιστολή Πρύτανη προς τον Πρόεδρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα