SOS για άνοδο Χρυσής Αυγής εξαιτίας της «μη καλής» συμφωνίας

Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενη άνοδο της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της «μη καλής» συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας –δανειστών, εξέπεμψε ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γιώργος Πλειός.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας-

δανειστών δεν είναι καλή, δήλωσε στο Sigmalive ο καθηγητής Γιώργος Πλειός, ο οποίος επεξηγώντας τη θέση του ανέφερε ότι περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία είχαν αρχικά απορριφθεί από ελληνικής πλευράς, αφού είχαν χαρακτηριστεί ως υφεσιακά.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:

στην περικοπή του ΕΚΑΣστο 23% του ΦΠΑ σε είδη εστίασηςστην προκαταβολή φόρου κατά 100%, που θα καλούνται να καταβάλλουν οι επαγγελματίεςστην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κυρίως στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο τη ρύθμιση/εξόφληση του χρέους.

Ήδη από το 2011 γνωρίζαμε ότι δίνονταν δάνεια στην Ελλάδα ενώ ήταν γνωστό ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, τόνισε ο Γιώργος Πλειός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, επιδίωξη των δανειστών είναι να ιδιοποιηθούν τη δημόσια περιουσία. Πρόκειται, είπε, για ένα παραστατικό παράδειγμα του τι σημαίνει «αποικία χρέους».

Επεξηγώντας τη θέση του, ο καθηγητής ανέφερε ότι παραχωρούνται δάνεια, τα οποία η χώρα δεν μπορεί να ξεπληρώσει, με αντάλλαγμα δημόσια περιουσία. Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε ο καθηγητής, το όφελος για τους δανειστές είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από την περίπτωση αποπληρωμής του χρέους μαζί με τους τόκους.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η νέα συμφωνία είναι πιο δίκαιη κοινωνικά αφού θα πληρώσουν και οι ισχυροί ενώ προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο, τονίζοντας ότι «αναγνωρίζω την καλή πρόθεση της κυβέρνησης για μια πιο δίκαιη κοινωνικά συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις πιθανόν να “φυγαδεύσουν” την έδρα τους στο εξωτερικό».

Σε ότι αφορά στη «δικαιότερη κατανομή βαρών», ο κ. Πλειός διατύπωσε τη θέση ότι δεν είναι εύκολο να φορολογήσουν τους εφοπλιστές διότι προστατεύονται.

Σε σχέση με την απομείωση του χρέους, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο μια αναφορά, η οποία δεν προδικάζει τίποτε.

Κληθείς να εκτιμήσει τα πιθανά αποτελέσματα της εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας, ο καθηγητής ανέφερε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση και δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα πρωτογενή πλεονάσματα της συμφωνίας.

Επιπλέον, ο Γιώργος Πλειός αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ευνοηθεί η Χρυσή Αυγή, λόγω του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος, το οποίο δημιουργείται λόγω της συμφωνίας.

Πολλοί δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή, που υποχώρησε από την αντιμνημονιακή του πολιτική, σημείωσε ο καθηγητής. «Πολλοί προσέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τερματίσει τη μνημονιακή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε και ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί ένα κλίμα, το οποίο θα ευνοήσει τη Χρυσή Αυγή», κατέληξε.

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα