OLAF: Κατάσχεση 33εκ τσιγάρων με συνδρομή Κύπρου-Ελλάδας

Μια επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), σε συνεργασία με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές απέδωσε καρπούς, οδηγώντας στον εντοπισμό ενός παράνομου φορτίου 33 εκ. τσιγάρων, που κατασχέθηκε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του OLAF, αυτή ήταν η μεγαλύτερη από πέντε επιχειρήσεις που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Γραφείο μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 75 εκ. τσιγάρα σε Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία και Ισπανία.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ευρωπαϊκά τσιγάρα που είχαν νόμιμα εξαχθεί προς την Ασία και κατέληξαν πίσω στην Ευρώπη, αυτή τη φορά όμως παράνομα.

«Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς (AFCOS), τα Ελληνικά και τα Κυπριακά Τελωνεία, 33 εκατομμύρια τσιγάρα κατασχέθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου» στο Αιγαίο, αναφέρεται. Προστίθεται ότι είχε προηγηθεί μια ακόμη επιχείρηση κατάσχεσης σχεδόν 21 εκ. τσιγάρων στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτών των 2 πρόσφατων επιχειρήσεων, πάνω από 55 εκ.

«Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της OLAF στο νέο έτος είναι συνέχεια των εντυπωσιακών της αποτελεσμάτων, όπου κατασχέθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια τσιγάρα», αναφέρεται.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Giovanni Kessler, «για άλλη μια φορά, οι αριθμοί δείχνουν την εξαιρετική δουλειά και την επιμονή των λειτουργών μας, καθώς και την αδιαμφισβήτητη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αυτό».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν περισσότερα από 8 εκ. βιετναμέζικα τσιγάρα στο λιμάνι της Βαρκελώνης, περίπου 10 εκ. τσιγάρα έχουν επίσης κατασχεθεί στο λιμάνι του Αμβούργου τον περασμένο μήνα και άλλα 3 εκ. κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ρωσία, μετά από μια διαδρομή μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ και της Ρίγα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα τσιγάρα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοια, αλλά όπως πολύ συχνά γίνεται ήταν κρυμμένα μεταξύ άλλων εισαγόμενων προϊόντων, όπως κουβέρτες, γυαλιά ηλίου και κεραμικά.

Αν και οι περισσότερες κατασχέσεις αυτού του μήνα έλαβαν χώρα σε λιμάνια, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδρομές για να διαπράττουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες της OLAF οδήγησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και ενός στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, οι οποίοι, ταξιδεύοντας από την Ουκρανία, μετέφεραν παράνομα 150.000 τσιγάρα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα