Moody's:Yποβάθμισε την κινεζική οικονομία μετά από 30 χρόνια

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας ύστερα από τρεις δεκαετίες, επικαλούμενος το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της χώρας και την επιβράδυνση της οικονομίας, με το Πεκίνο να χαρακτηρίζει την υποβάθμιση ως λανθασμένη.

Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κίνας στο Α1 από το Αα3 με σταθερό ορίζοντα.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του Moody’s ότι η οικονομική ευρωστία της Κίνας θα διαβρωθεί κάπως τα ερχόμενα χρόνια με το χρέος

να συνεχίζει να αυξάνεται καθώς η δυνητική ανάπτυξη επιβραδύνεται», ανέφερε ο οίκος.

Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο 260% της παραγωγής στο τέλος του 2016 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι μια κρίση χρέους στη χώρα θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Η Κυβέρνηση έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 6,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 – 2020, ύστερα από το 6,7% το 2016, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 1990. Ωστόσο, ο οίκος ανέφερε ότι θεωρεί ότι η δυνητική ανάπτυξη θα κυμανθεί πέριξ του 5% για την επόμενη πενταετία, επικαλούμενος τις μειωμένες επενδύσεις, τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία και τη συνεχιζόμενη μείωση στην παραγωγικότητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας θεωρεί πως ο οίκος χρησιμοποίησε λανθασμένη μέθοδο για υπολογισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας.

«Υπερεκτίμησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία», σημειώνει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ το 2016 βρισκόταν στο 36,7% χαμηλότερο από τις μεγαλύτερες οικονομίες και ότι «η επέκταση του δημοσίου χρέους έχει ελεγχθεί αποτελεσματικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα