Mητέρα και κόρη «πέθαναν» στον τοκετό και επανήλθαν στη ζωή

Βραζιλιάνοι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή μια 27χρονη μητέρα και το αγέννητο μωρό της που «πέθαναν» λίγο πριν τον τοκετό.

Η Michelle Santiago έπαθε καρδιακή προσβολή και σταμάτησε να αναπνέει ενώ περίμενε να γεννήσει στο νοσοκομείο Guararapes Memorial hospital στην πόλη Recife στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Οι χειρούργοι αντέδρασαν ψύχραιμα και αποφάσισαν να φέρουν το μωρό με επείγουσα καισαρική και χωρίς αναισθησία από το σώμα της μητέρας του.
Όταν οι γιατροί έβγαλαν τη νεογέννητη από την κοιλιά της 27χρονης, της χορήγησαν οξυγόνο και πέντε λεπτά αργότερα ανέπνεε.

Παράλληλα, οι γιατροί έκαναν ανάνηψη και στη μητέρα, χρησιμοποιώντας απινιδωτή για να κάνουν την καρδιά που είχε σταματήσει να λειτουργεί για περίπου δέκα λεπτά να χτυπήσει ξανά.

Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο γιατρός Gláucius Nascimento, ο οποίος θυμάται: «Ήταν ένα εντυπωσιακό περιστατικό. Ήταν σαν να λειτουργούσαμε σε συνθήκες πολέμου. Έπρεπε να σκεφτούμε πολύ γρήγορα και να δράσουμε με όσα μέσα είχαμε. Οι αποφάσεις μας είτε θα έσωζαν και τις δύο είτε θα οδηγούσαν στην απώλειά τους. Όλοι κλαίγαμε εκείνη τη στιγμή που ακούσαμε το κλάμα του μωρού και είδαμε την ασθενή μας να επανέρχεται στη ζωή».

Η μητέρα πιστεύεται πως έπαθε πνευμονική εμβολή από αμνιακό υγρό που εισχώρησε στο αίμα της. Μια σπάνια και σοβαρή επιπλοκή που καταγράφεται σε μία στις 30.000 γέννες, σύμφωνα με τα ιατρικά στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η βρετανική Daily Mail.

Πηγή: cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα