H ΕΕ χαιρετίζει τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία, οι οποίες την καθιστούν αυστηρότερη σε σχέση με τη φορολογική μεταχείριση εταιρειών χρηματοδότησης, χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαγκρέτε Φεστάγκερ.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι χαιρετίζει "το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές επέφεραν αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία, καθιστώντας την αυστηρότερη όσον αφορά τη φορολογική μεταχείριση των εταιρειών χρηματοδότησης".

Όπως αναφέρει στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε, "οι εταιρείες χρηματοδότησης

παρέχουν ενδοομιλικές υπηρεσίες χρηματοδότησης και το κέρδος τους είναι η αμοιβή για τις χρηματοδοτικές τους δραστηριότητες".

Σύμφωνα με την Επίτροπο, "η αμοιβή αυτή πρέπει να συνάδει με την αρχή του πλήρους ανταγωνισμού (arm`s length principle)".

"Το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία εστιάσαμε αφότου αρχίσαμε να διερευνούμε τις πρακτικές φορολογικών συμφωνιών τύπου «tax ruling» σε διάφορα κράτη μέλη", σημειώνει η Μαγκρέτε Φεστάγκερ, και αναφέρει ότι στο έγγραφο εργασίας που δημοσίευσε προσφάτως η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής, τον Ιούνιο του 2016, η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχίες για το ότι ορισμένες φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» για εταιρείες χρηματοδότησης εγκρίνουν πολύ χαμηλά περιθώρια και χαμηλή φορολογητέα βάση.

"Οι υπηρεσίες μου", λέει η Επίτροπος, "έχουν εποικοδομητικές επαφές με τις κυπριακές αρχές σχετικά με το θέμα αυτό".

"Χαιρετίζω τις αλλαγές στην κυπριακή νομοθεσία, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που εκφράστηκαν", επαναλαμβάνει και συμπληρώνει ότι "οι εν λόγω αλλαγές αποτελούν συνέχεια παρόμοιων αλλαγών που εισήγαγε το Λουξεμβούργο στην εθνική του νομοθεσία, τον Ιανουάριο του 2017".

"Πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις", λέει η Επίτροπος, εξηγώντας ότι "προκειμένου όλες οι εταιρείες να καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί, χρειάζεται επίσης τα κράτη μέλη να συμβάλλουν ενεργά και να επανεξετάζουν την εθνική τους νομοθεσία και πρακτική".

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι "ταυτόχρονα, η Κομισιόν δεν μπορεί να προδικάσει την κατά περίπτωση αξιολόγηση φορολογικών συμφωνιών τύπου «tax ruling» βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και, ασφαλώς, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά την παρακολούθηση της υλοποίησης των τροποποιήσεων", καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα