Focus: Στο Ανώτατο αίτημα Μάγειρα για παρουσία δια συνήγορου

Στο Ανώτατο το αίτημα Μάγειρα για εμφάνιση δια συνηγόρου στην υπόθεση, εκκρεμεί η απόφαση έκδοσης Φόλε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε σήμερα την απόφαση του στο αίτημα που καταχώρησε ενώπιόν του ο δικηγόρος του Κυριάκου Μάγειρα και του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 εκ. ευρώ από την εταιρεία Focus.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου την περασμένη εβδομάδα, εκ των πραγμάτων το αίτημα αφορά πλέον μόνο τον κ. Μάγειρα και αποσκοπεί στην έκδοση από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικού εντάλματος που να επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εμφανίζεται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Το Δικαστήριο, με ενδιάμεση απόφαση του, είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης είπε ότι καμία αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα επί της ισχύος της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η φυσική παρουσία των κατηγορουμένων είναι απαραίτητη για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Εξάλλου, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο μετά την αναθεώρηση της απόφασης του για την αποφυγή έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κυριάκου Μάγειρα, καλεί τον κατηγορούμενο να παρουσιαστεί την 1η Δεκεμβρίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο.

Στην αναθεωρημένη απόφασή του, το Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Νομική Υπηρεσία, σημειώνει ότι εάν ο κατηγορούμενος εμφανιστεί κανονικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο, τότε να μη συλληφθεί αλλά να του τεθούν περιοριστικοί όροι για τη διασφάλιση της παρουσίας του στη δίκη, όπως συμβαίνει και με τους άλλους κατηγορουμένους και η ακρόαση της υπόθεσης να διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν εμφανιστεί την 1η Δεκεμβρίου, τότε το Διεθνές Δικαστήριο, όπως αποφάσισε, θα λάβει άμεσα και κατάλληλα μέτρα κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τους άλλους δύο εξ Ελλάδος κατηγορούμενους, Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε χθες την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο για να δικαστεί.

Ο συνήγορος του κ. Ζολώτα γνωστοποίησε ότι έγινε ήδη έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στον Άρειο Πάγο, καθώς, όπως είπε, η απόφαση έκδοσής του βασίζεται σε μία μόνο από τις 29 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον εντολέα του, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την οποία χαρακτήρισε «ασυγχωρήτως αόριστη». Επίσης, είπε ότι υπάρχουν «σαφέστατες ενδείξεις» ότι ο εντολέας του «δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κύπρο».

Για τον Μιχάλη Φόλε εκκρεμεί ακόμη απόφαση έκδοσης του ή όχι στην Κύπρο από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές, κάτι που αναμένετο να γίνει χθες.
Τα άλλα τρία φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα στην υπόθεση, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου και ο πρώην σύζυγος της, Ανδρέας Κιζουρίδης, παρουσιάστηκαν και σήμερα αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.

Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενες στην υπόθεση είναι επίσης και οι εταιρίες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα