Eurosuccess Consulting: Προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Το έργο BREAKING THE CIRCLE - European peer to peer actions to raise the awareness of children, youngsters and professionals on rights in children and juvenile justice, εγκρίθηκε κάτω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “JUSTICE” και στοχεύει στην ενημέρωση ενός νομικού πλαισίου για να εγγυηθεί μια αποτελεσματική πρόσβαση των παιδιών σε μια επαρκή νομική διαχείριση, έτσι ώστε να

γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η προώθηση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά είναι εγγυημένη από την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού και της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση των παιδιών στον τομέα της δικαιοσύνης. Ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο μπορεί να προωθήσει τις αρχές του μείζονος συμφέροντος του παιδιού, τη φροντίδα και τον σεβασμό, τη συμμετοχή, την ίση μεταχείριση και του κράτους δικαίου, αλλά αυτές οι αρχές πρέπει να ενταχθούν σε μια πραγματική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή των θεσμικών οργάνων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, τις εθνικές και τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στα συστήματα δικαιοσύνης, υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα: σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η αρχή για ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά, δεν είναι εξίσου σεβαστή, υπονομεύει την αρχή της ισότητας και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση; η συμμετοχή των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων σε μια πραγματική συμμετοχική εφαρμογή και αξιολόγηση των συστημάτων δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και συχνά προωθούνται και υλοποιούνται μέσα από μεθόδους που δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμη τα δικαιώματα τους όσον αφορά δικαστικές διαδικασίες και κανόνες, αλλά και τους κανονισμούς και τα εργαλεία που υιοθετήθηκαν στο δικαστικό σύστημα για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων τους.

Στόχοι του έργου Breaking the Circle:

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:

- Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων σχετικά με τα δικαιώματά τους στις αστικές, ποινικές και διοικητικές νομικές διαδικασίες μέσω μιας προσέγγισης που ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους,
- Η ενημέρωση των σχετικών φορέων που εργάζονται στον τομέα Δικαιοσύνης Ανηλίκων και Εκπαιδευτικού Συστήματος σχετικά με μια προσέγγιση στη δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά,
- Η βελτίωση των πρακτικών δικαιοσύνης φιλικών προς τα παιδιά, σε όλα τα κράτη-μέλη.
Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, το έργο θα διεκπεραιώσει εκστρατείες για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για το σχετικό θέμα, εμπλέκοντας παιδιά που έχουν πείρα στις νομικές διαδικασίες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτού του έργου;

Από το έργο Breaking the Circle θα επωφεληθούν μαθητές ηλικίας 14-18 χρονών από διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, νέοι που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες, επαγγελματίες που εργάζονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε εκπαιδευτικά πλαίσια τυπικής ή άτυπης μάθησης, στον τομέα δικαιοσύνης ανηλίκων, καθώς και σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία.

Η κοινοπραξία του έργου

Το έργο Breaking the Circle είναι μια πρωτοβουλία του Province της Ιταλίας, η οποία φέρνει κοντά οκτώ εταίρους οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες: Codici Agenzia di Ricerca Sociale Società Cooperativa (Ιταλία), Associazione Comunità Nuova Onlus (Ιταλία), dotdotdot (Ιταλία), Ahead Association (Ρουμανία), Associacion Suyae (Ισπανία), Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία) και Eurosuccess Consulting (Κύπρος).

4η συνάντηση εταίρων στο Μιλάνο, Ιταλία και Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στη Λευκωσία, Κύπρος

Μεταξύ 10 και 12 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση των εταίρων στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να επικυρώσει και να τελειοποιήσει τα εργαλεία που παράχθηκαν ούτως ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση των εκπαιδευτών η οποία έλαβε χώρα στις 7-9 Νοεμβρίου 2016 στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και τα εργαλεία τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στην επόμενη φάση, η οποία αφορά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε κάθε χώρα.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μη διστάσετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου http://breakthecircle.altervista.org ή της Eurosuccess Consulting www.eurosc.eu ή στο τηλέφωνο 22420110.

Keywords
Τυχαία Θέματα