Eπ. Εθελοντισμού: Τραγικές οι συνέπειες του καπνίσματος

Στην Κύπρο καπνίζει το 38,1% των ανδρών και το 10,5% των γυναικών, γεγονός που έχει “τραγικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού”, επισημαίνει ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που έχει καθιερωθεί στις 31 Μαϊου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με στοιχεία, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κάπνισμα, καθώς και

την πρώτη θέση σε σχέση με το κάπνισμα μετά από καρδιακό επεισόδιο, αφού ένα μεγάλο ποσοστό καρδιοπαθών στην Κύπρο διακόπτει αρχικά το κάπνισμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου ξαναρχίζει.

Η κατ` εξοχήν ασθένεια που προέρχεται από το κάπνισμα στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα που ανέρχεται σε ποσοστό 73%, επισημαίνει ο κ. Γιαννάκη, προσθέτοντας ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας κατά μέχρι και 30% σε σχέση με τους μη εκτιθέμενους.

Ο κ. Γιαννάκη σημειώνει στο μήνυμά του τη σημασία της παιδείας και της καλλιέργειας του εθελοντισμού και της ιδιότητας του ενεργού πολίτη στα σχολεία, στον αγώνα κατά του καπνίσματος, προσθέτοντας ότι παράλληλα τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να προωθούν προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος και προγράμματα αγωγής υγείας που να στοχεύουν στην προστασία της υγείας των νέων και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

“Πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, στην πρόληψη και την αποτροπή του ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, στην παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, μικρούς και μεγάλους, μιας ζωής χωρίς κάπνισμα ή/και άλλες εξαρτήσεις”, αναφέρει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα