EBRD: Ορατή η επίδραση της EBRD στην Κύπρο

Ορατή η επίδραση της EBRD στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, δήλωσε πως η επίδραση της Τράπεζας

στην Κύπρο είναι ορατή και σημείωσε πως η EBRD βρίσκεται σε καλό δρόμο σε σχέση με το τι προβλέφθηκε στη Βαρσοβία το 2014, όταν οι Διοικητές αποφάσισαν την έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στην Κύπρο.

«Πρέπει να πω ότι η EBRD έχει πραγματοποιήσει σημαντικά έργα και η επίδρασή της είναι αρκετά ορατή. Το ύψος των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την EBRD ανέρχεται σε σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με το τι είχε προβλεφθεί», ανέφερε ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της EBRD που φιλοξενείται στη Λευκωσία.

«Η επιτυχία της σχέσης (Κύπρου – EBRD) είναι επίσης αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κατέστη εφικτό να κτιστεί μια σχέση με τον ιδιωτικό τομέα», είπε και σημείωσε πως η Τράπεζα στηρίζει πέραν των 60 επιχειρηματικών συμβουλευτικών προγραμμάτων για να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η EBRD, είπε ο κ. Gramegna, έχει συμβάλει στο να επιτευχθεί αύξηση 20% στην παραγωγή ηλεκτρισμού με ηλιακή ενέργεια, επενδύοντας σε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλο το νησί.

«Είμαστε όλοι μάρτυρες της πρόσφατης οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου και προφανώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε εντυπωσιαστεί πάρα πολύ από την οικονομική επίδοση, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος (διάσωσης) της ΕΕ», ανέφερε στη συνέχεια.

Μιλώντας για το θέμα της 26ης Γενικής Συνέλευσης της EBRD, «Στοχεύοντας την πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη – Αντιμετωπίζοντας τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας σημείωσε πως «τον τελευταίο χρόνο έχουμε πάρει πολλά μαθήματα για τις πιέσεις και της ανισότητες που υπάρχουν σε πολλές κοινωνίες».

Σημείωσε ότι η EBRD «είναι καλά εξοπλισμένη ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες που μπορούν να φέρουν βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται».

Μέσα από την πρώτη στρατηγική της για την οικονομική ενσωμάτωση, που θα τεθεί από αύριο σε εφαρμογή, η EBRD «θα εμβαθύνει και θα ενδυναμώσει την καθοδηγούμενη από τον ιδιωτικό τομέα προσέγγιση της ενσωμάτωσης, για να στηρίξει τους πελάτες της στην αντιμετώπιση επιχειρηματικών προκλήσεων, όπως η αναντιστοιχία δεξιοτήτων», είπε.

Οι κύριες ομάδες - στόχοι αυτής της νέας στρατηγικής, όπως είπε, θα είναι η νεολαία, οι γυναίκες και τα άτομα σε λιγότερο προηγμένες περιφέρειες, ενδεχομένως και άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσανάλογα εμπόδια στις χώρες - αποδέκτες της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα