EBEA: Επιτακτική ανάγκη για εμπειρογνώμονες στην Αμμόχωστο

Την εκτίμηση ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ειδικοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να αποφανθούν για την καταλληλότητα των υφιστάμενων κτιρίων, εξέφρασε ο Γιώργος Μαυρουδής Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την συμμετοχή του ΕΒΕΑ στη δημιουργία ενός πολεοδομικού

σχεδιασμού για την πόλη της Αμμοχώστου, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ο κ. Μαυρουδής είπε ότι «ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει πολλά θέματα όπως για παράδειγμα πως βλέπει η κοινωνία των πολιτών το μέλλον της Αμμοχώστου, μέλλον το οποίο περιλαμβάνει την οικονομική και την τεχνική πτυχή ώστε η κοινωνία να μπορέσει να δώσει μια κατεύθυνση του τι θέλει. Αυτό θεωρούμε ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι σε οποιανδήποτε άλλη κίνηση γίνεται τώρα ή θα γίνει και στο μέλλον» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι σημαντική η θέση μας πως οι Αμμοχωστιανοί πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης τους.

Εφικτή η επαναλειτουργία της πόλης

Ωστόσο συνέχισε «θεωρούμε ότι για να είναι εφικτή η επαναλειτουργία και η σωστή λειτουργία της πόλης, πρέπει να έχει και δικοινοτικό χαρακτήρα, κοινό σχεδιασμό με βάση τις προδιαγραφές του 21ου αιώνα, δηλαδή να υπάρχει συνεργασία των δύο κομματιών που θα είναι υπό Τ/κ και Ε/κ διοίκηση. Για παράδειγμα εάν σχεδιάζεται η δημιουργία ενός δρόμου, αυτός δεν μπορεί να σταματά στο σημείο που τελειώνει το υπό Ε/κ διοίκηση κομμάτι, γιατί στο υπό Τ/κ διοίκηση κομμάτι ενδεχομένως να χτίσουν ένα τοίχο ή ένα σχολείο» είπε σημειώνοντας πως «προβλέπουμε σε ένα σχεδιασμό της πόλης για τα επόμενα 50 χρόνια και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να κάνουμε άλματα 100 χρόνων από σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει φήμες ότι ουσιαστικά αυτό που θα γίνει στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι τα παλιά σπίτια να καταστραφούν και να χτιστούν καινούργια, ο κ. Μαυρουδής είπε ότι «ο κάθε πολίτης θα κρίνει κατά πόσον θέλει να χαλάσει το δικό του κτίριο και να το ξαναχτίσει. Αυτό είναι απόφαση του κάθε ιδιοκτήτη και μόνο».

Κανένας δεν σχεδιάζει την καταστροφή των σπιτιών

Ωστόσο, ανέφερε «εάν με το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η κυβέρνηση αποφανθεί ότι ένα κτίριο έχει πάθει μεγάλη ζημιά από τη φθορά του χρόνου και δεν μπορεί να διατηρηθεί, είναι άλλο θέμα. Κανένας δεν σχεδιάζει να καταστραφούν τα σπίτια στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου επειδή έχουν περάσει 40 τόσα χρόνια από την τουρκική εισβολή».

Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο θέμα έχει παρεξηγηθεί ουκ ολίγες φορές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το καθαρά κλειστό κομμάτι της Αμμοχώστου που αποτελεί μόνο το 12% των δημοτικών ορίων της πόλης πριν το 1974, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση αναφορικά με την κατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων. Γι’αυτό άλλωστε και βγήκε στην επιφάνεια το κατά πόσον θα μπουν στην κλειστή πόλη τεχνικοί, οι οποίοι θα προβούν σε μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων».

Ερωτηθείς κατά πόσον σχεδιάζεται να γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Μαυρουδής απάντησε θετικά προσθέτοντας ότι «είναι στα σχέδια υπό την άποψη ότι ζητήσαμε και ζητούμε επιτακτικά να επιτραπεί η είσοδος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου της Επιτροπής των Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο το θέμα είναι καθαρά πολιτικό εκ μέρους της Τουρκίας να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οπότε παραμένει ένα άγνωστο κεφάλαιο κατά πόσον η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να φτιαχτεί ή μπορεί να γίνουν αλλαγές».

Να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα στους Αμμοχωστιανούς

Σημείωσε ωστόσο πως «ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα στους Αμμοχωστιανούς για να μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να κάνει το καλύτερο που νομίζει για την περιουσία του. Τελικά όμως εναπόκειται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, του ξενοδοχείου ή του οποιουδήποτε άλλου υποστατικού, να αποφασίσει τι θα κάνει με την περιουσία του λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κτίρια τότε είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές απ’ αυτές με τις οποίες κτίζονται σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή «ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι πολυκατοικίες που είχαν διαμερίσματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε έχουν αποβιώσει είτε έχουν πολλαπλασιαστεί οι κληρονόμοι. Ένα από τα θέματα που μας προβληματίζει είναι τι θα γίνει με αυτούς τους κληρονόμους για τους οποίους δεν έχουμε στοιχεία και είναι δύσκολο να τους εντοπίσουμε. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μας προβληματίζουν αυτό το διάστημα, θέματα για τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν νομοθετικά πλαίσια ώστε ο κόσμος να μπορεί να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Η τελική απόφαση όμως για το εάν θα χαλάσει το οποιοδήποτε κτίσμα διαθέτει και να το ξαναχτίσει, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ιδιοκτήτη της περιουσίας».

Ασκήσεις επί χάρτου

Ο κ. Μαυρουδής ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν αυτό που γίνεται είναι ασκήσεις επί χάρτου και τίποτε περισσότερο. Ωστόσο οι ασκήσεις αυτές είναι σημαντικό να γίνονται προκειμένου να υπάρχει μια κατεύθυνση. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν εκείνες οι κατευθυντήριες γραμμές και να υπάρχει η πίεση προς την τουρκική πλευρά και κατ’ επέκταση προς την Τουρκία για να επιτραπεί επιτέλους στους εμπειρογνώμονες να μπουν στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και να δώσουν τις εκτιμήσεις τους σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. πως αντιδρά στις σημερινές καιρικές συνθήκες ή στη διάβρωση της θάλασσας ένα οικοδόμημα που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο για 50 περίπου χρόνια».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι εμπειρογνώμονες που θα εισέλθουν τελικά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εάν τους επιτραπεί από την Τουρκία, θα είναι Ε/κ, Τ/κ ή και ξένοι, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει αρκετή εμπειρογνωμοσύνη και από Τ/κ και από Ε/κ ειδικούς. Ωστόσο υπάρχουν πολύ λεπτά και εξειδικευμένα θέματα, όπως π.χ. το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, για το οποίο ενδεχομένως να χρειαστούν οι τεχνικές γνώσεις ξένων εμπειρογνωμόνων που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα