Crowdfunding: Συμμετοχική χρηματοδότηση

Η παραδοσιακή χρηματοδότηση έργων, ιδεών ή προϊόντων έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό από την οικονομική κρίση.

Ενώ υφιστάμενοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να λάβουν παραδοσιακή δανειοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα, νέοι και καινοτόμοι τρόποι πρόσβασης στη χρηματοδότηση έρχονται να ενισχύσουν υφιστάμενους, και κυρίως νέους, επιχειρηματίες.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση ή το crowdfunding, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ο οποίος έρχεται να ενισχύσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τραπεζικά ιδρύματα,

και όχι να τα ανταγωνιστεί.

Ενώ στην παραδοσιακή χρηματοδότηση, ένα έργο λαμβάνει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από μία πηγή ή λίγες πηγές, στη συμμετοχική χρηματοδότηση ένα έργο λαμβάνει μικρότερα ποσά από μεγάλο αριθμό ιδιωτών επενδυτών. Η συμμετοχική χρηματοδότηση χρησιμοποιείται συχνότερα από νεοσύστατες εταιρείες ή αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ως μέσο πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αλλά απευθύνεται και σε ώριμα επιχειρηματικά έργα τα οποία χρειάζονται χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης μιας κοινότητας ή μιας κοινωνικά ευαισθητοποιημένης ιδέας.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση προσφέρεται διαδικτυακά μέσω ειδικών πλατφόρμων οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των διοργανωτών εκστρατειών συγκέντρωσης κεφαλαίων και του κοινού. Μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης μπορούν να πραγματοποιούνται και να συγκεντρώνονται προσφορές χρηματοδότησης. Οι διοργανωτές ή campaigners συνήθως καταβάλλουν αμοιβή στις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης εάν η εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων στεφθεί με επιτυχία. Ως αντάλλαγμα, αυτό που αναμένεται από τις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης είναι να παρέχουν μια ασφαλή και εύχρηστη υπηρεσία.

Είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης

Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών (equity-based crowdfunding):Πώληση μεριδίου επιχείρησης σε έναν αριθμό επενδυτών ως αντάλλαγμα για την επένδυση που πραγματοποιούν. Η ιδέα είναι παρόμοια με την αγορά ή πώληση κοινών μετοχών στο χρηματιστήριο ή με τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες (lending-based crowdfunding or P2P lending): Το κοινό δανείζει χρήματα σε μια εταιρεία βάσει συμφωνίας ότι τα χρήματα θα επιστραφούν με τόκο. Μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό δανεισμό από τράπεζα, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, το έργο δανείζεται από πολλούς επενδυτές.

Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής (reward-based crowdfunding): Ιδιώτες προσφέρουν δωρεές σε ένα έργο ή σε μια επιχείρηση με την προσδοκία να λάβουν σε μεταγενέστερο στάδιο κάποια ανταμοιβή μη χρηματοοικονομικής φύσεως, όπως προϊόντα ή υπηρεσίες, ως αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους. Σύνηθες παράδειγμα αποτελεί ένα έργο ή μια επιχείρηση που προσφέρει μια μοναδική υπηρεσία (ανταμοιβή) ή ένα νέο προϊόν (προπώληση) ως αντάλλαγμα για την επένδυση.

Σύμμαχος της τραπεζικής δανειοδότησης, όχι ανταγωνιστής

Η συμμετοχική χρηματοδότηση αποτελεί ένα νέο αλλά σημαντικό σύμμαχο προς όλες τις τράπεζες. Η συμμετοχική χρηματοδότηση δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» αλλά σαν μια προσθήκη καινοτόμων υπηρεσιών στο υφιστάμενο σύστημα. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης έχουν δημιουργήσει αφόρητα στενά περιθώρια για υφιστάμενους επιχειρηματίες ή μεγάλα επιχειρηματικά έργα τα οποία αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισότερο για τις μικρότερες καινοτόμες εταιρείες ή τις επιχειρήσεις που δεν έχουν να δείξουν ιστορικό (track record) οικονομικών αποτελεσμάτων. Το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα καινοτόμο τραπεζικό προϊόν, το οποίο θα ενεργεί συμμαχικά με την παραδοσιακή δανειοδότηση ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες ενός τραπεζικού οργανισμού, να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων και καινοτόμων υπηρεσιών και να βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση προς τον πελάτη.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση απευθύνεται σε όλων των ειδών έργα και ιδέες όπως αναπτυξιακά έργα γης, τουριστικά αναπτυξιακά έργα, τον κατασκευαστικό τομέα γενικότερα, έργα τεχνολογικής φύσεως όπως online υπηρεσίες και applications, χρηματοδοτήσεις πρωτοτύπων και καινοτόμων προϊόντων, ταινίες και πρότζεκτς καλλιτεχνικού περιεχομένου, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

Αυτά και άλλα θέματα αναφορικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση θα αναλυθούν εις βάθος στο πρώτο συνέδριο συμμετοχικής χρηματοδότησης με τίτλο “Crowdfunding: Paving New Ways to Finance”, το οποίο διοργανώνεται στις 15 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο Hilton Park, στη Λευκωσία, μεταξύ 08.00 και 15.30. Tο συνέδριο διοργανώνεται από την KPMG και την Αnirot Development Organisation, διά μέσου της κοινής τους πρωτοβουλίας Crowdfunding Cyprus.

To συνέδριο θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στο crowdfunding όπως:

•Tι είναι το Crowdfunding και πως λειτουργεί: βασικά χαρακτηριστικά
•Πως λειτουργούν οι πλατφόρμες crowdfunding: πρακτικά παραδείγματα
•Το crowdfunding στην Ευρώπη και πως μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας
•Το crowdfunding ως τραπεζικό προϊόν
•Το crowdfunding στην Κύπρο: εισηγήσεις για προώθηση ρυθμιστικού πλαισίου
•Η χρήση του crowdfunding από start-ups
•Επιτυχημένα παραδείγματα και καλές πρακτικές

Τους ομιλητές του Συνεδρίου απαρτίζουν ειδικοί σε θέματα crowdfunding, εκτελεστικοί διευθυντές πλατφόρμων, εκπρόσωποι τραπεζικών ιδρυμάτων, κυβερνητικά στελέχη και διοργανωτές εκστρατειών για συγκέντρωση κεφαλαίων από την Ελβετία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 100 ευρώ συμπ. ΦΠΑ ενώ ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για τη συμμετοχή άνω των 3 και 5 ατόμων από την ίδια επιχείρηση/οργανισμό καθώς και για εγγραφές που θα γίνονται μέχρι και την 1η Ιουνίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε με την Πέρσα Παπαδημητρίου στο 22 209053 ή στην ηλ. διεύθυνση [email protected].

Διοργανωτές: KPMG και Anirot Development Organisation

Χορηγός Επικοινωνίας: SigmaLive

Επίσημος Αερομεταφορέας: Cobalt Airlines | Χορηγός φιλοξενίας: Hilton Park Hotel

Υποστηρικτής: 101 Green Light

Ανδρέας Ροτσίδης, Δικηγόρος, CEO Anirot Development Organisation, Co-Founder Crowdfunding Cyprus

Παγκράτιος Βανέζης, Principal &Επικεφαλής της Ομάδας Enterprise and Startups της KPMG Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα