CHP: «Κόκκινη γραμμή για εμάς το Κυπριακό»

Άστραψε και βρόντηξε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ, με αφορμή το Κυπριακό, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση του ΑΚΡ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «το Κυπριακό είναι για εμάς κόκκινη γραμμή, όπως και για την Τουρκία» και προδίκασε ότι η λύση που συζητείται θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο το νησί.

Σε

συνέντευξη Τύπου στην τουρκική Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κεμαλικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία επιχείρηση στη Γενεύη, που δυστυχώς δεν πηγαίνει όπως προσδοκούσαμε».

«Προσπαθούν με μεγάλη ανησυχία οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν στη βάση ‘δώσε να τελειώνουμε’. Ακόμη και σε ένα τέτοιο εθνικό ζήτημα, δεν υπάρχει καμία ευαισθησία. Πόσοι άνθρωποι στην Τουρκία γνωρίζουν ότι η Κύπρος που πήραμε το ‘74 θα παραδοθεί σε ένα τραπέζι; Οι εθνικές ευαισθησίες δεν λαμβάνονται υπόψη. Δημιουργήθηκε μια ολόκληρη κοινωνία και δεν υπάρχει ζήτημα καν. Εσείς που σκοτώνετε εδώ το πολίτευμα, που το κάνετε ενός ανδρός πολίτευμα, σκέφτεστε πόσο θα πονέσει όταν δώσετε την Κύπρο στη Γενεύη;».

Ο Γιλμάζ, αναφερόμενος επίσης στα ποσοστά εδάφους που θέλει η ε/κ πλευρά να δώσει στους Τ/Κ, είπε: «Το μεγαλύτερο μέρος της Μόρφου, η ενδιάμεση περιοχή, τα κλειστά Βαρώσια, το πιο στρατηγικό μέρος της Κύπρου, το Ριζοκάρπασο, στο όνομα της ομοσπονδίας τα παίρνουν από την ΤΔΒΚ και δίνουν τη διοίκηση στους Ε/κ. Η ακτογραμμή επίσης μειώνεται».

O αντιπρόεδρος του CHP αναφέρθηκε και στο περιουσιακό, στο οποίο έχουν γίνει επίσης πολλές υποχωρήσεις, όπως είπε. «Αν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Κύπρο, θυμηθείτε ότι σας προειδοποίησα».

Ο Γιλμάζ συνέχισε λέγοντας: «Τη λένε ‘βιώσιμη λύση’. Αυτό δεν είναι ‘βιώσιμη’, δεν είναι καν λύση. Διώχνουν τους Τούρκους και υποδέχονται με χαρά τους Ε/Κ. Παρουσιάζουν τον τουρκικό στρατό στο νησί ως εισβολέα και δεν βγαίνει άχνα. Αντιμετωπίζουν την ε/κ κυριαρχία με ευχαρίστηση. Με αυτή τη λογική δεν λύνεται τίποτα. Τη νίκη του 1974, την οποία δέχθηκαν μέχρι και οι Ε/Κ, δεν την έχουν δεχτεί ακόμη κάποιοι δικοί μας. Δεν το ‘χουν χωνέψει. Θα τα δώσουν όλα. Τα ενωμένα κράτη στον κόσμο διχοτομούνται με εμφύλιους, γίνονται ομόσπονδα. Και τα ομόσπονδα γίνονται μετά ανεξάρτητα. Κι εσείς, δύο οντότητες, δύο ανεξάρτητα κράτη προσπαθείτε να τα ενώσετε. Δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα πουθενά. Οι ηττημένες χώρες τα κάνουν αυτά. Οι χώρες που έχουν ηττηθεί, που δεν έχουν δύναμη αναγκάζονται να δώσουν».

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Οζτούρκ Γιλμάζ είπε ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση, θα πάρουν τα πάντα από τους Τ/Κ.
Ο Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΑΚΡ ότι προχωρά σε ‘λύση υποχώρησης’ και δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι κόκκινη γραμμή για το κόμμα του και την Τουρκία. «Αν υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, θα υποχωρήσουμε σε όλα», είπε χαρακτηριστικά. «Ο τουρκικός στρατός, η τουρκική διπλωματία έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία πρέπει να χτυπήσει τη γροθιά της στο τραπέζι και να πει ότι ‘χωρίς εμένα δεν γίνεται τίποτα’», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Αντιοχείας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μεβλούτ Ντουντού, είπε ότι είναι επικίνδυνο να ξεκινάς με τη σκέψη ‘λύση με κάθε κόστος’.

Επίσης, ο βουλευτής Αδάνων του CHP, Ζουλφικάρ Ινονού Τουμέρ, υποστήριξε ότι όταν συζητείται τώρα ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το Κυπριακό, δεν είναι σωστό παράλληλα να συζητείται στην τουρκική Βουλή η αναθεώρηση του συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα