CBI:Brexit με πολλαπλό κόστος για τη βρετανική οικονομία

Ένα ενδεχόμενο Brexit, θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 100 δισεκατομμύρια στερλίνες και 950.000 θέσεις εργασίας στη βρετανική οικονομία έως το 2020, σύμφωνα με μελέτη της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).

Το CBI, η μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της Βρετανίας, σχολίασε ότι ένα Brexit θα κατάφερνε ένα «σοβαρό σοκ» στην οικονομία, ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών κλείσει η Βρετανία με τους νυν Ευρωπαίους εταίρους ως μη χώρα μέλος της ΕΕ.

Η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού Κάρολιν Φέρμπερν δήλωσε ότι «αυτή

η ανάλυση δείχνει πολύ ξεκάθαρα γιατί το να φύγουμε από την ΕΕ θα ήταν ένα πραγματικό πλήγμα για το επίπεδο διαβίωσης, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

Όπως πρόσθεσε, «η εξοικονόμηση χρημάτων από τις μειωμένες εισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους μειωμένους κανονισμούς επισκιάζονται σοβαρά από τον αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα προκαλούσε ένα σοβαρό σοκ στη βρετανική οικονομία».

Η μελέτη είχε ανατεθεί στον λογιστικό οίκο PwC με την οδηγία να εξετάσει δύο σενάρια εξόδου από την ΕΕ με διαφορετικό βαθμό αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι επιπτώσεις στην οικονομία κρίνονται πολύ πιο σοβαρές σε σύγκριση με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ο οικονομικός σύμβουλος της PwC Άντριου Σέντανς είπε ότι αναγνωρίστηκα τρεις σημαντικές συνέπειες του Brexit: η αυξημένη αβεβαιότητα, το αρνητικό σοκ για το εμπόριο και τις επενδύσεις και η μειωμένη ροή εργατικού δυναμικού μέσω της μετανάστευσης.

Ο επικεφαλής της υπέρ του Brexit εκστρατείας Vote Leave Μάθιου Έλιοτ απέρριψε τη μελέτη δηλώνοντας ότι «ακόμα και με την αμφισβητούμενη επιλογή σεναρίων εξόδου του CBI, υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι η απασχόληση και η οικονομία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αφού ψηφίσουμε υπέρ της εξόδου».

Από την άλλη πλευρά η Λούσι Τόμας από την εκστρατεία Stronger In σχολίασε ότι «η έκθεση είναι μία ακόμα σαφής ένδειξη του επικίνδυνου στοιχήματος που θα ήταν η έξοδος από την Ευρώπη για τις δουλειές των πολιτών, τις τιμές στα καταστήματα και την οικονομία της Βρετανίας».

Την περασμένη εβδομάδα το CBI είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία έρευνας που έδειχναν ότι το 80% των μελών του θέλουν την παραμονή στην ΕΕ, ενώ μόνο το 5% θεωρούν πως η έξοδος θα τους ωφελήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα