700 προσκυνητές στη σπηλιά του Αγ. Φανουρίου στην Κερύνεια

Ανήμερα χτες της εορτής του Άγιου Φανουρίου από νωρίς το πρωί με αποκορύφωμα το απόγευμα, πέραν των 700 προσκυνητών κάθε ηλικίας μετέβησαν από ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο με ιδιωτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία για προσκύνημα στην σπήλια του Άγιου Φανουρίου, που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τους οργανωτές, οι προσκυνητές,

με κατανυκτική ευλάβεια και συγκίνηση, προσέγγισαν τη βραχώδη παραλιακή περιοχή στην οποία βρίσκεται η σπήλια και το μικρό άσπρο εξωκλήσι του Αγίου, μεταφέροντας μαζί τους κεριά, εικόνες και κατά το έθιμο πίττες/προσφορά, προς τον Άγιο Φανούριο. Προσευχήθηκαν, άναψαν τα κεριά τους και μοιραστήκαν τις φανουρόπιτες.

Το εκκλησάκι ήταν ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των προσκυνητών στο χώρο και δόθηκε η ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτό. Το εσωτερικό του ναού διατηρείται σε καλή κατάσταση αλλά έχουν αφαιρεθεί οι θρησκευτικές εικόνες και στους τοίχους βρίσκονται πίνακες ζωγραφικής.

Οι προσκυνητές κατέβηκαν στη σπηλιά του Αγίου από το στενό πέρασμα που βρίσκεται πάνω στα βράχια και οδηγεί προς τη σπηλιά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ευχήθηκε όπως με τη βοήθεια του Αγίου σύντομα να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση της πατρίδας μας. Σήμερα, ανέφερε, είμαστε όλοι Κερυνειώτες. Δυναμώνουμε με την παρουσία μας εδώ την πίστη μας. Εύχομαι σε όλους καλό αγώνα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (Σ&Δ) Κώτσας Μαυρίδης είπε ότι οι χώροι λατρείας, όπου και να βρίσκονται, πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και εμείς είμαστε προασπιστές αυτού του δικαίου.
«Ζητούμε την προστασία του χώρου αυτού και τίποτα παραπάνω» πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Κερύνειας, Γλάυκος Καριόλου, επανάλαβε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των νέων σε τέτοιου είδους διοργανώσεις και απευθυνόμενος προς τους γονείς τόνισε τη δική τους ευθύνη για παρότρυνση των παιδιών τους. Ερχόμαστε σήμερα εδώ, είπε ο Δήμαρχος, "χωρίς να ενοχλούμε και χωρίς να θέλουμε να ενοχλήσουμε κανένα. Αυτά τα μέρη, τόνισε, μας ανήκαν, και αργά ή γρήγορα θα γίνουν και πάλι δικά μας".

Ο ιερέας που συνόδευε τους πιστούς έψαλε θρησκευτικούς ύμνους και τα απολυτίκια των Αγίων Φανουρίου και Γεώργιου καθώς και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Ακολούθως οι προσκυνητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες με προορισμούς τα πανέμορφα σκλαβωμένα χωριά Άγιος Γεώργιος, Κάρμι, Τριμίθι, Μπέλλα Πάις, τους δήμους Καραβά και Λαπήθου και την πόλη της Κερύνειας.

Εξάλλου, οι οργανωτές με επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο ζητούν όπως η σπήλια και το εκκλησάκι τεθούν υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα