35 εκ. ευρώ για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας

Μέτρα για στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης μετά τη δημοσίευση χθες του φακέλου για το χαλούμι από την ΕΕ, ένα χρόνο μετά την υποβολή του στα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, εστιάζονται στους τέσσερις ακόλουθους άξονες:

Τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, την αύξηση της ποσότητας γάλακτος που διοχετεύεται στις βιομηχανίες

και μια σειρά οριζόντιων μέτρων.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στην προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και αύξηση του ζωικού κεφαλαίου αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, με μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία αν συνυπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή τα ποσά που θα δαπανηθούν για την αιγοπροβατοτροφία θα ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

“Έχοντας υπόψη ότι το χαλούμι είναι το κύριο εξαγωγικό μας προϊόν, με την κατοχύρωσή του ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ενισχύεται η αγροτική μας οικονομία, αλλά και η οικονομία του τόπου γενικότερα”, τόνισε ο κ. Κουγιάλης.

Ανέφερε ότι η επιτυχία της δημοσίευσης του φακέλου για το χαλούμι από την ΕΕ, είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης και αφοσίωσης της Κυβέρνησης στην κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ και σημείωσε ότι αυτό έγινε κατορθωτό “μετά από συντονισμένες ενέργειες και σκληρή δουλειά και παρακάμπτοντας σκοπιμότητες, υποκειμενικά συμφέροντα και παρεμβάσεις τρίτων”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με τον τρόπο που κατοχυρώνεται το χαλούμι θα καταστεί ένα προϊόν μεγάλης εμπορικής αξίας το οποίο θα μπορεί με ευκολία να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, προστατεύεται από τον μιμητισμό και το διεθνή ανταγωνισμό προς όφελος των Κυπρίων παραγωγών και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας.

Από την πρώτη στιγμή η απόφαση μας αφορούσε την εγγραφή του προϊόντος με την ελληνική ονομασία «Χαλούμι» και την τουρκική μετάφρασή της «Hellim» και περιλήφθηκε ως γεωγραφική περιοχή παρασκευής του χαλουμιού ολόκληρη η Κύπρος, για να μπορούν όλοι οι παραγωγοί του τόπου μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλοι να επωφεληθούν από την εγγραφή του προϊόντος ως ΠΟΠ, πρόσθεσε.

Εξέφρασε σιγουριά ότι με την κατοχύρωση του χαλουμιού ανοίγονται νέοι ορίζοντες στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και τυροκομίας, τόνισε, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατοχύρωση αυτή θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, οι ενισχύσεις μέσω των επενδυτικών μέτρων αφορούν: 3 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της 3ης Προκήρυξης των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2007 – 2013 για τη κτηνοτροφία.

10 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την άμεση προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, 5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση, για πρώτη φορά στη γεωργία, της εγκατάστασης εξοπλισμού για χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η οποία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος παραγωγής 7 εκατομμύρια ευρώ για την ποιοτική βελτίωση του τελικού προϊόντος μέσω ειδικού μέτρου για την ενίσχυση της καλής διαβίωσης των αιγοπροβάτων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η προσπάθεια για αύξηση της ποσότητας γάλακτος που διοχετεύεται στις βιομηχανίες αναμένεται να επιτευχθεί με την παραχώρηση 3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως υπό τη μορφή κεφαλικών επιδοτήσεων και την παραχώρηση τους αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους υπό τον όρο ότι εκμεταλλεύονται παραγωγικά τα ζώα τους και παραδίδουν το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες ή το μεταποιούν οι ίδιοι και με την ενίσχυση με €3.000 ανά εκμετάλλευση ετησίως για διάρκεια πέντε ετών για τους κτηνοτρόφους που θα μετέχουν στο ΠΟΠ χαλουμιού για κάλυψη των πάγιων δαπανών που απαιτούνται για πιστοποίηση του ΠΟΠ.

Επίσης, με την πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης νέων κτηνοτρόφων στη γεωργία με το εφ’ άπαξ ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπονται και δραστηριότητες πληροφόρησης και προώθησης του Χαλουμιού.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι για την αύξηση της παραγωγής και της βελτίωση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη και η λήψη ορισμένων οριζόντιων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν θετικά προς την κατεύθυνση αυτή όπως η άμεση έγκριση και εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών το οποίο καταθέσαμε στη Βουλή, ο εκσυγχρονισμός του Σχεδίου Καταγραφής και αναγνώρισης των αιγών/προβάτων και η βελτίωση του υδατικού μας ισοζυγίου με τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι “η δημοσίευση της αίτησης μας βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και σέβεται πλήρως τα δικαιώματα όλων των παραγωγών του νησιού μας”, προσθέτοντας ότι “ορισμένες προσωρινές διευθετήσεις γίνονται για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που υφίστανται από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο νησί και οι οποίες ενδεχομένως θα δυσκόλευαν τους Τ/κ παραγωγούς να επωφεληθούν των όσων εξυπακούει η εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι χθες στις Βρυξέλλες η μεγάλη είδηση ήταν το θέμα της δημοσίευσης του φακέλου του χαλουμιού, όπως λέχθηκε από επίσημα χείλη του κ. Γιούνκερ και του κ. Χόγκαν, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική για μας και για την ΕΕ αυτή η δημοσίευση και η κατοχύρωση σύντομα.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση έξι μηνών λόγω της εμπλοκής του τουρκικού λόμπι σε αυτή την υπόθεση, προσθέτοντας ότι “καταφέραμε και ξεπεράσαμε αυτά τα εμπόδια, με την εμπλοκή του κ. Γιούνκερ και του Προέδρου Αναστασιάδη”.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης ευχαρίστησε ιδιαιτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε αλλά και την καθοριστική εμπλοκή του για δημοσίευση του φακέλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα