17 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Η 17 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι αφιερωμένη σε όλα τα πρόωρα μωρά που παλεύουν για να κρατηθούν στην ζωή. Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά. Περίπου 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Στην Κύπρο ο μέσος όρος προωρότητας είναι περίπου 13%.

Πρόωρη θεωρείται μια γέννηση πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης. Όσα μωρά γεννιούνται πριν από την 28η εβδομάδα κύησης θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα.Tα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά. Ως παράγοντες κινδύνου

αναγνωρίζονται η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.), διάφορες λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις καθώς και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Κύπρο το 2015 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, με σκοπό την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του τόπου με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Σήμερα η υφιστάμενη μονάδα, λόγω υπερπληρότητας και στενότητας χώρου δεν πληρεί τα Ευρωπαϊκά κριτήρια. Τα πρόσφατα ερευνητικά, ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα υπερτονίζουν ότι η παρουσία της μητέρας 24 ώρες το 24ώρο κοντά στο πρόωρο μωρό της, καθώς και η σωματική επαφή μαζί του (φροντίδα καγκουρό), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνει τη νευρολογική ανάπτυξη του νεογνού και το βοηθά να κερδίσει βάρος.

Το όραμα του Συνδέσμου είναι η ανέγερση νέας, σύγχρονης και Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο ίδιο χώρο με την υφιστάμενη μονάδα. Σήμερα ο Σύνδεσμος βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης χορηγών και γενικά οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα είναι μέλος του EFCNI, το Ευρωπαϊκό́ Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών που είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός Οργανισμός και δια δραστικό δίκτυο το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των πρόωρων βρεφών και των νεογνών, καθώς και των οικογενειών τους.

Τέλος, αναφέρεται ότι στις 17 Νοεμβρίου τα Μεσαιωνικά κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και ο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας θα φωτιστούν μωβ για ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της προωρότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα