10 πιο συχνές ερωτήσεις για τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο EUC

Σκέφτεστε να υποβάλλετε την αίτησή σας για το ακόλουθο ακαδημαϊκό έτος αλλά έχετε ακόμα κάποιες απορίες σχετικά με το ποιες διαδικασίες ακολουθούνται ή με το τι εφόδια θα πρέπει να έχετε για να γίνετε σπουδαστής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου; Δεν είστε οι μόνοι!

Για να σας βοηθήσουμε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για το μέλλον, συγκεντρώσαμε εδώ τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις ώστε να λύσουμε κάθε απορία σας.

1.Πώς μπορώ να υποβάλλω αίτηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή καθώς υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω διαδικτύου. Εναλλακτικά,

αν το επιθυμείτε μπορείτε να την καταθέσετε αυτοπροσώπως στο Πανεπιστήμιο ή να την αποστείλετε με fax, μέσω ταχυδρομείου ή με email στο [email protected] . Μόλις παραλάβουμε την αίτηση κάποιος εκπρόσωπος του Γραφείου Εισδοχής θα επικοινωνήσει μαζί σας.

2.Ποια είναι τα κριτήρια εισδοχής;

Αν ενδιαφέρεστε για προπτυχιακές σπουδές τότε το απολυτήριο λυκείου είναι απαραίτητο. Λόγω περιορισμού θέσεων συνήθως λαμβάνουμε υπόψη μας το βαθμό απολυτηρίου και την συνολική επίδοση του μαθητή.

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η κάθε Σχολή του Πανεπιστημίου έχει ορίσει ξεχωριστά κριτήρια επιλογής – εισαγωγής φοιτητών. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή φοιτητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποτελεί η ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

3.Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένα;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα πτυχιακού (Bachelor Degree), μεταπτυχιακού (Master Degree) και διδακτορικού (PH.D) επιπέδου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα πτυχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν ακριβώς την ίδια ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση, όπως αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Επίσης, είναι αναγνωρισμένα και στο εξωτερικό σε περίπτωση που κάποιος σπουδαστής επιλέξει να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του ή να εργαστεί σε κάποια εταιρεία.

4.Ποιο είναι το απαραίτητο επίπεδο γνώσης Αγγλικών;

Η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεν αποτελεί κριτήριο για εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου χρησιμοποιεί τη δική του εξέταση κατάταξης Αγγλικών (English Placement Test) προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο των Αγγλικών και να τοποθετηθεί ο φοιτητής στην κατάλληλη τάξη. Οι φοιτητές που έχουν περάσει την εξέταση Αγγλικών IGCSE/GCE με ελάχιστο βαθμό «C» , IELTS με 6.5, το Proficiency (Michigan/Cambridge) ή το TOEFL με ελάχιστη βαθμολογία 550, 213 ή 79 (paper-based, computer-based, internet-based αντίστοιχα), θα απαλλάσσονται από τη εξέταση κατάταξης αγγλικών.

5.Πόσο διαρκούν οι σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο τετράμηνα και ένα εντατικό δίμηνο το καλοκαίρι και η φοίτησή σας είναι υποχρεωτική, καθώς το πτυχίο απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος σπουδών που έχετε επιλέξει.

Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης των προγραμμάτων είναι:

· 4 χρόνια για πτυχιακά προγράμματα σπουδών (Bachelor Degree) εκτός Φαρμακευτικής (5 χρόνια) και Ιατρικής (6 χρόνια)

· 18-14 μήνες για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Master Degree)

· 3-6 χρόνια για το διδακτορικό (PH.D)

6.Μπορώ να μεταφέρω μαθήματα από προηγούμενες σπουδές;

Υποψήφιοι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει επιτυχώς σπουδές σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο δύνανται να εξαιρεθούν από αντίστοιχα μαθήματα του κλάδου που θα ακολουθήσουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μειώνοντας έτσι το χρονικό διάστημα σπουδών για την απόκτηση του πτυχίου τους. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει επίσης εξαιρέσεις μαθημάτων/πιστωτικών μονάδων σε φοιτητές που έχουν περάσει επιτυχώς GCE A-Levels, ή εξετάσεις άλλων παρόμοιων/επαγγελματικών προσόντων.

Για την αξιολόγηση της μεταφοράς πιστωτικών μονάδων των μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν στο Γραφείο Εισδοχής αντίγραφο της αναλυτικής τους βαθμολογίας ή άλλων πιστοποιητικών.

7.Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε φοιτητικές εστίες; Ποιο είναι το κόστος;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο. Ενημερωθείτε σχετικά, εδώ.

8.Πότε και πώς γίνεται η πληρωμή των διδάκτρων;

Οι πληρωμές για τα δίδακτρα και έξοδα διαμονής στο Πανεπιστήμιο μπορούν να γίνουν είτε μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com είτε μέσω τραπεζικής εντολής. Ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία πληρωμής στην αντίστοιχη σελίδα του Πανεπιστημίου.

9.Σε τι ποσό ανέρχονται τα έξοδα διαβίωσης;

Ο τρόπος ζωής κάθε φοιτητή διαφέρει. Με μια συνολική εκτίμηση τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μεταφοράς και βιβλίων ανέρχονται περίπου στα €5.500 - €6.500 ανά έτος.

10.Μπορώ να έχω οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια με τις σπουδές μου;

Οι Κύπριοι Σπουδαστές που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα της οικογένειας, ορφανός, μονογονεϊκή οικογένεια κ.α., μπορούν να είναι υποψήφιοι για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που δύο ή περισσότερα αδέλφια φοιτούν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με πλήρη φοίτηση, παραχωρείται σημαντική έκπτωση για κάθε φοιτητή.

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου έχει καθιερώσει αντίστοιχα μέτρα οικονομικής στήριξης. Σπουδαστές που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας (κατά κεφαλή εισόδημα της οικογένειας, ορφανός, μονογονεϊκή οικογένεια κ.α.) μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Τέλος μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα υποτροφιών, εδώ.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε σε κάποια από τα βασικά σας ερωτήματα και ευελπιστούμε να σας καλωσορίσουμε σύντομα στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα