Υπάρχουν τομείς όπου το ΝΑΤΟ και η Ρωσία μπορούν να συνεργαστούν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, έκανε έκκληση για μια "αληθινή στρατηγική συμμαχία" με τη Ρωσία, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η Μόσχα για έναν ενδεχόμενο νέο ψυχρό πόλεμο.

"Ο στόχος μου είναι να αναπτύξουμε μια αληθινή στρατηγική συμμαχία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας", είπε στους δημοσιογράφους ο Ράσμουσεν, μετά τις συνομιλίες
που είχε στην Μπρατισλάβα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζούριντα.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος αν η Δύση δεν συμπεριλάβει και τη Ρωσία στο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης.

"Φυσικά έχουμε διαφωνίες αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους έχουμε το ίδιο συμφέρον, ιδίως όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής και την πυραυλική τεχνολογία", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

"Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, καλέσαμε τη Ρωσία να συνεργαστεί στην αντιπυραυλική τεχνολογία. Το σχέδιό μας είναι να έχουμε δύο ανεξάρτητα συστήματα που θα συνεργάζονται μεταξύ τους -- ένα νατοϊκό και ένα ρωσικό -- υπεύθυνο το καθένα για την προστασία των δικών του εδαφών αλλά ικανά να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν δεδομένα", εξήγησε.

Ο Ράσμουσεν επανέλαβε επίσης ότι το ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα δεν έχει ως στόχο του τη Ρωσία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θεωρούμε τη Ρωσία απειλή για το ΝΑΤΟ". Κάλεσε τέλος τη Μόσχα "να επικεντρωθεί σε πραγματικές απειλές αντί για τα φαντάσματα του παρελθόντος".
Keywords
Τυχαία Θέματα