Τόσκα στο Ηρώδειο

Με sold out χθες και με μεγάλη ζήτηση για σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες, η όπερα «Τόσκα» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο τραβάει τα φλας και για τον επιπλέον λόγο της ερμηνείας της ιταλίδας σταρ Ντανιέλα Ντεσί

Είναι μια σταρ υψίφωνος. Θεωρείται η κορυφαία ερμηνεύτρια του βεριστικού - ρεαλιστικού ρεπερτορίου και χθες το βράδυ καταχειροκροτήθηκε στο γεμάτο Ηρώδειο
για την ερμηνεία της στην «Τόσκα» του Πουτσίνι - η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Ντανιέλα Ντεσί (στη δεύτερη διανομή απόψε θα είναι η Τσέλια Κοστέα) έχει ερμηνεύσει την «Τόσκα» περίπου εκατό φορές, μετράει στο βιογραφικό της πάνω από 70 έργα, έχει περάσει από όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου και είναι χαρακτηριστικό πως όταν ερμήνευσε την «Τόσκα» στο Τόκιο με την Οπερα της Ρώμης, το χειροκρότημα κράτησε σαράντα πέντε λεπτά! Και ακριβώς ως σταρ έχει κατά καιρούς απασχολήσει τη δημοσιότητα για το προσωπικό της λάιφσταϊλ - ιδιαίτερα ακριβό, λέγεται - ενώ μαζί με τον σύζυγό της, επίσης διεθνώς καταξιωμένο αμερικανό τενόρο Φάμπιο Αρμιλιάτο, αποτελούν ένα λαμπερό ζευγάρι στη σόουμπιζ της γείτονος χώρας.
Η ίδια έχει αφήσει πολιτικές αιχμές κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του Μπερλουσκόνι, ενώ έχει μιλήσει και με αρκετά αιχμηρό τρόπο για τη δοκιμασία των λαϊκών στρωμάτων από την οικονομική κρίση σε Ιταλία και Ελλάδα.
Πάνω από όλα, όμως, ο μύθος της συναρμολογείται από τις αναμφισβήτητες ερμηνευτικές της ικανότητες και τη σκηνική της παρουσία - για χρόνια εξάλλου αποτελούσε το «βαρύ πυροβολικό» στη Σκάλα του Μιλάνου.
Αυτές τις ημέρες βέβαια και εν μέσω θέρους ερμηνεύει την «Τόσκα» - ρόλος που την ακολουθεί, όπως σημειώνει η ίδια - στο ζεστό Ηρώδειο, σ' ένα φορτωμένο με συμβολισμούς, μπαρόκ σκηνικό που έστησε ο αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Ανα.
Χθες τα εισιτήρια μάλιστα ήταν sold out και οι τρεις επόμενες παραστάσεις σημειώνουν μεγάλη ζήτηση από ένα κοινό διψασμένο για τη δημοφιλέστατη όπερα του Πουτσίνι, που παρουσιάζεται σήμερα και για ακόμη δύο ημέρες (αύριο και την Κυριακή) σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνος Μιχαηλίδη.
Το ίδιο το έργο δικαιολογεί το αυξημένο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού. Εδώ η ηρωίδα, η εμβληματική ντίβα της όπερας, ένα δραματικό πρόσωπο, μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα αφού ο κατοχικός βαρόνος Σκάρπια της ζητάει μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσι και εκείνη τελικά, αφού πρώτα σκοτώνει τον Σκάρπια, στη συνέχεια αυτοκτονεί.
Προσθέστε στα παραπάνω πως μια σειρά ακόμη λαμπρών ονομάτων συμπληρώνει το «πλήρωμα» των παραστάσεων, όπως ο αμερικανός τενόρος Κάρλ Τάνερ στον ρόλο του Καβαραντόσι, στη δεύτερη διανομή ο Χιλιανός Τζανκάρλο Μονσάλβε, στον ρόλο του Σκάρπια ο γεωργιανός βαρύτονος Λάντο Ατανέλι και ο επίσης εκ Γεωργίας Γκεόργκε Γκαγκνίτζε.
Keywords
Αναζητήσεις
διαρκεια οπερας τοσκα
Τυχαία Θέματα