Στο Βυζαντινό Μουσείο οι έξι βυζαντινές εικόνες

Έξι μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, που είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Τσαγκαράδας και του Ζαγορίου, παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΜΧ), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Οι εικόνες επέστρεψαν χτες το βράδι στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου εντοπίστηκαν στην Γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ. Πρόκειται για σημαντικές εικόνες, που έχουν συντηρηθεί και βρίσκονται
σε πολύ καλή κατάσταση και οι οποίες αποτελούν πιθανότατα δημιουργίες καπεσοβιτών αγιογράφων, μιας συντεχνίας που δραστηριοποιούνταν από τον 17ο αιώνα στον νομό των Ιωαννίνων και κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου.

«Είναι τεράστια η επιτυχία απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να κλέψουν την πολιτιστική κληρονομιά μας», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος κατά την τελετή παράδοσης των εικόνων. «Μια επιτυχία που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη συλλογική δουλειά των εμπλεκομένων και στο γεγονός ότι έδρασαν αθόρυβα, καθώς είναι σημαντικό να κρατάμε μυστικότητα σε τέτοιες περιστάσεις», συμπλήρωσε.

Έδωσε επίσης την πληροφορία ότι μόλις χτες κατασχέθηκαν άλλες έξι εικόνες στην Ολλανδία, οι οποίες πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανεύρεσης των εικόνων, το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την πρεσβεία στο Λονδίνο για την πολύτιμη βοήθειά τους.

«Εδώ στην Ελλάδα όταν δρούμε συλλογικά δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανεύρεσης των εικόνων. «Θυμάμαι την πίκρα όταν ήμουν νομάρχης Ιωαννίνων και με ρωτήσανε από το Ζαγόρι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Και είπα όποιος έχει φωτογραφίες από τις κλεμμένες εικόνες να τις δώσει για να τις αναρτήσουμε στο Διαδίκτυο. Και το κάναμε. Η πρώτη πληροφορία ήταν πέρσι 30 Ιανουαρίου. Μια εικόνα από αυτές πουλιόταν στο Μοναστηράκι, πήγαμε από τη Νομαρχία και την αγοράσαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, διηγώντας ένα από τα περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία επιστροφής των κλεμμένων μνημείων, ευχαριστώντας από την πλευρά του όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για το Μουσείο να υποδέχεται έργα τέτοιας μεγάλης αξίας για τον τόπο», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Ευγενία Χαλκιά, αναφερόμενη ταυτόχρονα στην υποδοχή, πριν από ένα χρόνο, των τοιχογραφιών που είχαν κλαπεί από τη Στενή Ευβοίας και εντοπίστηκαν στην Ελβετία, καθώς και στην έκθεση που θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου στο ΒΧΜ με τα σπαράγματα αυτών των τοιχογραφιών πριν την τελική τους απόδοση.

Οι έξι εικόνες που επέστρεψαν είναι «Η Υπαπαντή του Χριστού», που εκλάπη από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά του νομού Ιωαννίνων, «Ο 'Αγιος Γεώργιος» και «Τα Θεοφάνια» που εκλάπησαν από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, «Οι 'Αγιοι Παύλος κ
Keywords
Τυχαία Θέματα