Στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Την ένταξη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, προέκρινε ως μόνη λύση επιβίωσης και απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας της ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης ,απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου.

Ο υπουργός υπογράμμισε
ότι η ένταξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αφομοίωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, η οποία θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία, το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή.

Η ερωτώσα βουλευτής επισήμανε τη "διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη του πνευματικού παιδιού και ορχηστρικού οράματος του Μάνου Χατζηδάκι", με αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα, επί επτάμιση μήνες, απλήρωτοι οι μουσικοί της και να μην έχει ένα σταθερό χώρο λειτουργίας.

Ο κ. Χυτήρης αναγνώρισε την "πράγματι διαχρονική ταλαιπωρία της ορχήστρας, σημειώνοντας ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Είπε ότι ζητούμενο δεν είναι μόνον στις σημερινές ώρες οικονομικής κρίσης να λυθεί το ζήτημα του ελλείμματος, αλλά να εξασφαλιστούν σταθερές συνθήκες λειτουργίας και απόδοσης της Ορχήστρας στο μέλλον.

Η κ. Νικολαΐδου σημείωσε, από την πλευρά της, ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ορχήστρα ξεκίνησε από τον χαρακτηρισμός της, από το 1994, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με πρόεδρο τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού με μοναδικά έσοδα την κρατική επιχορήγηση, που δεν δίδεται και που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.

Διαφωνώντας με τυχόν συγχώνευση της Ορχήστρας, η βουλευτής συνέχισε ότι αντιθέτως χρήματα υπάρχουν και καταβάλλονται "για αποχαυνωτικά θεάματα τύπου Γιουροβίζιον", ενώ "επιχορηγείται πλουσιοπάροχα το Μέγαρο Μουσικής και πληρώνονται τα δάνειά του", ενώ μόλις χθες δόθηκαν 770.000 ευρώ στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ μικρός, αλλά πράγματι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτισμό, συμφώνησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, διαφωνώντας πάντως με την κριτική της κ. Νικολαΐδου, εκτός από το θέμα της Γιουροβίζιον, για την οποία ο ίδιος πρότεινε να μην υπάρξει συμμετοχή της χώρας, αλλά αυτή προέκυψε ως συμβατική υποχρέωση των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοράσεων και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να γίνει "χωρίς τις φιέστες και τις σπατάλες του παρελθόντος"

Επανέλαβε ότι μόνον αν συναινέσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, θα γίνει η ένταξη στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι αυτό διευκολύνεται και από το γεγονός ότι από τους 40 μουσικούς της Ορχήστρας, οι 20 είναι ήδη στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα