Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα προειδοποιητική επιστολή σε 16 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με την οποία ζητά πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας (γνωστή παλαιότερα και ως οδηγία «τηλεόραση χωρίς σύνορα»).

Η προθεσμία που δίνεται στις χώρες για να απαντήσουν είναι 10 εβδομάδες.

Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία,
την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα για παροχή πληροφοριών δεν συνεπάγεται ότι η οδηγία δεν έχει εφαρμοστεί ορθά από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά ότι, στο παρόν στάδιο, για την Επιτροπή εκκρεμούν ορισμένα ερωτήματα όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας εκ μέρους τους.

Με την εν λόγω οδηγία 2010/13/ΕΚ εξασφαλίζεται ενιαία και επί ίσοις όροις αγορά και ασφάλεια δικαίου για την ευρωπαϊκή τηλεόραση και τον οπτικοακουστικό κλάδο τόσο για την τηλεοπτική μετάδοση όσο και για τις κατά παραγγελία υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας διασυνοριακά, με παράλληλη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, προστασία των παιδιών και των καταναλωτών, διασφάλιση της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης και καταπολέμηση της φυλετικής και θρησκευτικής εχθροπάθειας.

Η οδηγία βασίζεται στην αρχή της «χώρας προέλευσης», σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας υπόκεινται μόνον στους κανονισμούς της χώρας προέλευσής τους και δεν μπορούν να υπόκεινται σε ρύθμιση στη χώρα προορισμού, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ

συμφώνησαν να έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκονται στοιχεία για περαιτέρω εξακρίβωση του κατά πόσον και με ποιον τρόπο έχουν υλοποιηθεί οι κανόνες που αφορούν τη χώρα προέλευσης, την τοποθέτηση προϊόντων και την προστασία των ανηλίκων με έμφαση να δίνεται:

-στην αρχή της χώρας προέλευσης και τα θέματα διεθνούς δικαιοδοσίας

όσον αφορά τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες,

-στις οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις (συμπεριλαμβανόμενης της

τοποθέτησης προϊόντων και της χορηγίας των τηλεοπτικών διαφημίσεων και

των τηλεαγορών),

-στις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία (όπως είναι απαιτήσεις ταυτοποίησης, σχετικά με την προσβασιμότητα, υποχρεώσεις ισορροπημένης κάλυψης, καταχώριση των υπηρεσιών κατ 'αίτηση),

-στο δικαίωμα απάντησης (κάθε πρόσωπο του οποίου το έννομο συμφέρον

έχει θιγεί από αναφορά εσφαλμένων στοιχείων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος, πρέπει να διαθέτει δικαίωμα απάντησης ή ανάλογα επανορθωτικά μέτρα),
Keywords
Τυχαία Θέματα