Οι επιχειρηματίες της Βρετανίας θέλουν να μείνουν εντός της Ε.Ε.

Θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ παίρνουν με ανοικτή επιστολή τους προς τον Independent 19 κορυφαίοι βρετανοί επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα χάσει πολλά αν αποφασίσει να φύγει από την Ένωση.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, ο Νάιτζελ Σέινγουολντ της Shell, τραπεζίτες του Σίτι και πολλοί πρώην πρόεδροι της Συνομοσπονδίας Βρετανικών
Βιομηχανιών.

Οι υπογράφοντες κατηγορούν τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς που μιλούν για αποχώρηση λέγοντας ότι «βάζουν την πολιτική πάνω από την οικονομία».

Όπως εξηγούν, η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ αποφέρει από 31 έως 92 δισ. στερλίνες (37 έως 109 δισ. ευρώ) ετησίως στη βρετανική οικονομία. Πρόκειται για ένα ετήσιο όφελος από 1.400 έως 4.100 ευρώ για κάθε βρετανική οικογένεια.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες απευθύνουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κάμερον να εργαστεί για την «ενδυνάμωση και την εμβάθυνση» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αντί να την υπονομεύει. Τον καλούν ακόμη να υπερασπιστεί τα βρετανικά συμφέροντα εντός και όχι εκτός της ΕΕ.

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να προωθήσουμε τις αγορές και τα λονδρέζικα κεφάλαια ως μέρος της λύσης των προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», αναφέρουν, τονίζοντας ότι «τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος».

Ο Independent σημειώνει ότι σε κατ’ιδίαν συνομιλίες πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη θα απομονώσει οικονομικά τη χώρα. Φοβούνται συγκεκριμένα ότι οι Βρετανοί τραπεζίτες δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν δραστηριότητες στην ηπειρωτική Ευρώπη και ότι κάποιες πολυεθνικές επιχειρήσεις θα μετεγκατασταθούν εκτός βρετανικής επικράτειας.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά στη Βρετανία και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, επιστροφή εξουσιών στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες και μετά δημοψήφισμα μετά από τις εκλογές του 2015 (ως το 2017, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσαν βουλευτές των Τόρις).

Αν και εντός του κόμματος υπάρχει πυρήνας ευρωσκεπτικιστών και ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) ενδυναμώνεται εκλογικά ενόψει του 2015, στους Τόρις υπάρχουν και φωνές που ζητούν να υπάρξει σαφής θέση υπέρ της παραμονής.

Ο πρώην υπουργός λόρδος Χάου υποστήριξε μάλιστα ότι ο Κάμερον έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας υποσχόμενος δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και τώρα πλέον δεν μπορεί να ελέγξει ένα μέρος από το κόμμα του.
Keywords
Τυχαία Θέματα